Nummer 1 USA: Charleston

De lezers van het Amerikaanse reismagazine Condé Nast Traveler hebben de stad Charleston uitgeroepen tot de beste stad van de Verenigde Staten. De lezers beoordeelden de steden op gastvrijheid, de kwaliteit van de hotels en restaurants, het culturele aanbod en de aanwezigheid van attracties en winkelmogelijkheden en beloonden deze voor Europeanen niet zo bekende stad met maar liefst 84,7 punten.

Wereldwijd moet de stad volgens de lezers van het Amerikaanse tijdschrift, die massaal hun stemmen uitbrachten (er werden in totaal meer dan acht miljoen stemmen uitgebracht), alleen Sydney (85,1 punten) en Florence (85 punten) boven zich dulden. Charleston staat altijd in de top tien van beste Amerikaanse steden, maar dit keer grijpt Charleston de nummer één plek voor de eerste keer. Tijd om maar eens wat aandacht te besteden aan deze mooie Amerikaanse stad.

Een klein stukje rijden langs de rivier staan drie huizen waar je met een rondleiding de sfeer kan proeven van het leven op het platteland bij Charleston.

De Top 10 van Amerikaanse steden ziet er als volgt uit:

  1. Charleston, South Carolina
  2. San Francisco, Californie
  3. Santa Fe, New Mexico
  4. Chicago, Illinois
  5. Honolulu, Hawaii
  6. Savannah, Georgia
  7. New York, New York
  8. Carmel, Californie
  9. Seattle, Washington
  10. Boston, Massachusetts

Vooral op het gebied van ambiance, vriendelijkheid en gastvrijheid scoort Charleston extreem veel punten (92,5 en 90,2). Uit de resultaten blijkt overigens ook dat, volgens de lezers, bij elke stad vooral de winkelmogelijkheden te wensen overlaten. Behalve natuurlijk in het walhalla voor elke shopaholic: New York, de enige stad die op dit onderdeel 91 punten scoort.

Charleston: de voormalige ‘hoofdstad van de plantages’
Charleston is een stad in de Amerikaanse staat South Carolina, aan de oostkust van Amerika, ergens tussen New York en Miami. Het is een van de mooiste steden van het zuiden. Charleston ligt op de punt van een schiereiland en veel van de oude architectuur is bewaard gebleven. In de zeventiende eeuw was Charleston de grootste haven van de Verenigde Staten en de vierde stad van het land. Toen was Charleston de hoofdstad van de plantage-economie. Slavenhandel, rijst, tabak en katoen maakten de stad immens rijk. Dat kan je nu nog terugzien in het goed geconserveerde oude stadscentrum van Charleston.

Charleston is een soort tijdmachine. Je rijdt er binnen over de autoweg, en de strip ziet er niet anders uit dan in welke Amerikaanse stad dan ook. Maar eenmaal op het schiereiland lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Opeens loop je in een van de best bewaarde en misschien wel mooiste stukjes stedelijk Amerika, en kun je alleen maar blij zijn dat Charleston na de Burgeroorlog te arm was om nieuwbouw en kaalslag te plegen. In de oude wijk ademt de geschiedenis van het koloniale Amerika. Iedere straat heeft wel een architectonische bezienswaardigheid, of een prachtige tuin achter de smeedijzeren hekken. Tot de hoogtepunten behoren ook de huizen met een grootse veranda die dwars op de straat staan, typerend voor Charleston.

Steegjes met kinderkopjes leveren verborgen tuinen, waterspuwers en uitzichten op de haven op. Vanwege alle muurtjes en hekken en de dicht opeenstaande huizen lijkt het alsof Charleston vol gebouwd is. De verrassing ligt achter de huizen, waar onverwacht veel ruimte is voor prachtige tuinen. Het is echt een aanrader om een rondleiding te doen langs de huizen en tuinen van vóór de Burgeroorlog, naar Old Slave Mart te gaan (ooit een van de drukste in de Amerikaanse koloniën), een ritje met een koets te maken of een van de plantages te bezoeken. Een stukje rijden langs de rivier staan drie huizen waar je met een rondleiding de sfeer kan proeven van het leven op het platteland bij Charleston.

Charleston Magnolia plantation garden

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>