Toen ik in Zuid-Afrika voor het eerst op safari ging, was ik direct verkocht. Het is ontzettend gaaf om van dichtbij wilde dieren te spotten, op pad met een ervaren ranger of zelf speurend vanuit je huurauto. Zuid-Afrika heeft veel wildparken en daarmee is de keuze uit safari-ervaringen groot. Reishonger zet 4 verschillende safariparken in Zuid-Afrika voor je op een rij.

Safari Zuid-Afrika: olifant bij een waterpoel in Addo Elephant Park

Op safari in Zuid-Afrika: een must voor dierenliefhebbers

De prachtige safari’s maakten van mijn rondreis door Zuid-Afrika één van mijn favoriete reizen tot nu toe. Natuurlijk spelen de dieren die je op safari tegenkomt een grote rol in je beleving van de safari. Hiervoor heb je ook een dosis geluk nodig. “De bush laat zien wat ze wil laten zien”, zei een van onze gidsen in Zuid-Afrika.

Door de keuze voor een wildpark en/of gids kun je de kans op een mooie safari wel zo groot mogelijk maken. Zo is het door de infrastructuur en vegetatie in het ene wildpark makkelijker om dieren te spotten dan in het andere. Ook verschilt het aantal diersoorten per park. In sommige parken is een gids bijna een vereiste om dieren te kunnen zien, terwijl je in een ander nationaal park prima zelf met de auto op pad kunt.

In het Zuid-Afrikaanse Krugerpark kun je gemakkelijk zelf dieren spotten vanuit je huurauto

Een kudde impala's in het Krugerpark

Krugerpark

Kruger National Park is het bekendste wildpark van Zuid-Afrika. Het park is ontzettend groot; net iets kleiner dan Nederland. Er zijn diverse rest camps waar je kunt overnachten. Dit maakt het park bij uitstek geschikt voor meerdaagse safari’s. De diversiteit qua dieren is enorm: er leven zo’n 150 (zoog-)diersoorten. Behalve de Big 5 kun je hier ook giraffen, zebra’s, impala’s, koedoes, bavianen, cheetahs, nijlpaarden, hyena’s en vele vogelsoorten ontmoeten. Van alle wildparken die ik in Zuid-Afrika bezocht, is dit mijn favoriet.

Een nieuwsgierige giraffe in het Krugerpark

Kruger: de ultieme self drive safari

De leukste manier om Kruger te ontdekken is met je eigen (huur)auto. De infrastructuur in het park is uitstekend. Koop zeker de wegenkaart bij één van de 9 parkingangen, deze komt goed van pas bij het zelf uitstippelen van je route. Houd hierbij wel rekening met de maximale snelheid (50 km/u op asfaltwegen en 40 km/u op zandwegen). Je werkelijke snelheid ligt vaak nog lager, omdat je onderweg zoveel moois tegenkomt. De kamphekken sluiten bij zonsondergang.

Ultiem safarimoment: een luipaard in een booms potten mét prooi!

Safari Zuid-Afrika: zebra in Kruger

Neem het Krugerpark zeker in je route op als je op zoek bent naar een park waar je zelf kunt rondrijden, meerdere dagen wilt blijven en waar je gemakkelijk dieren kunt spotten. Het landschap is redelijk vlak en open. Ook kun je vaak erg dichtbij de dieren komen. In Kruger zag ik veel olifanten, buffels, giraffen, zebra’s, impala’s, koedoes, bavianen, nijlpaarden, neushoorns, leeuwen en zelfs een luipaard in en boom (met prooi). Zo’n beetje alles wat je je op safari maar kunt wensen. Ik begrijp dan ook goed dat het park zo populair is. Zolang je buiten het hoogseizoen reist, valt het overigens best mee met de drukte. Bovendien betekent een opstopping van auto’s gegarandeerd dat er iets bijzonders te zien is.

Deze struisvogel zag ik tijdens een wandelsafari in het Guernsey Private Game Reserve in Zuid-Afrika

Privéreservaten

Naast de parken die door de overheid beheerd worden, zijn er in Zuid-Afrika veel privéreservaten. Deze ‘private game reserves’ zijn een stuk kleinschaliger. Een goede keuze als je op zoek bent naar rust en je safaribeleving niet met teveel anderen wilt hoeven delen. Omdat er vaak een activiteitenpakket bij het verblijf wordt aangeboden, krijg je hier een complete safaribeleving. In de omgeving van het Krugerpark vind je veel van dit soort parken.

Thornhill safari lodge in Guernsey Private Game Reserve, Zuid-Afrika

Guernsey Private Nature Reserve  

Ik verbleef 2 nachten in het Guernsey Private Nature Reserve, op een uur rijden van Hoedspruit en drie kwartier rijden van de Orpen Gate van het Krugerpark. Er zijn diverse lodges in het park. Ik sliep in een knusse chalet in de Thornhill Safari Lodge, maar zag in het park ook prachtige boomhutten! Tussen de safari’s door voelde het hier als thuiskomen.

Een luipaard in Kapama Game Reserve, Zuid-Afrika

Game Drive in Kapama Game Reserve

Kapama Game Reserve

Het activiteitenpakket bestond uit een wandelsafari met gids en een game drive met gids. Omdat er in Guernsey geen roofdieren voorkomen, vond de game drive in het nabijgelegen Kapama Game Reserve plaats. Dit werd één van de mooiste safari’s van mijn rondreis door Zuid-Afrika. We zagen onder andere neushoorns, buffels, giraffen, impala’s, koedoes, nijlpaarden, wildebeesten, een krokodil en maar liefst drie luipaarden! Het mooiste deel was in het donker, toen de gids het safarivoertuig over de smalle zandwegen loodste met enkel een felle lamp als hulpmiddel. Daarbij zagen we onder andere slapende giraffen en nijlpaarden die midden op de weg liepen. We waren met een klein groepje en de gids deed ontzettend zijn best voor ons. Een hele speciale safari!

Safari Zuid-Afrika: spectaculaire zonsopgang in Hluhluwe-iMfolozi

Giraffen in Hluhluwe-iMfolozi, een safaripark vlakbij St. Lucia

Hluhluwe-iMfolozipark

Ook de omgeving van St. Lucia is een aanrader voor safari’s. Op ongeveer een uur rijden van deze kustplaats vind je het Hluhluwe-iMfolozipark. Volgens velen is dit het mooiste wildpark van Zuid-Afrika. Qua landschap overtreft het park alle andere. Het park is ontzettend groen, uitgestrekt, dichtbegroeid en heuvelachtig. Een plaatje om te zien, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. In Hluhluwe-iMfolozi leven alle dieren die tot de Big 5 behoren, maar het park staat vooral bekend om de populatie neushoorns.

In Zuid-Afrika kun je de Big 5 spotten. In Hluhluwe-iMfolozi leven veel neushoorns

Op safar in Zuid-Afrika: Hluhluwe-iMfolozi staat bekend om haar populatie neushoorns

Op zoek naar neushoorns

Het Hluhluwe-iMfolozipark is een stuk minder toeristisch dan bijvoorbeeld het Krugerpark. Zeker als je buiten het hoogseizoen reist, zul je hier weinig anderen tegenkomen. Dat maakt de safari extra speciaal. Het voelt alsof je nog écht iets aan het ontdekken bent. Zoals de baby neushoorn die we bij zijn moeder zagen drinken, slechts een paar meter van ons safarivoertuig. Of de mannetjesimpala die zijn kudde vrouwtjes bij elkaar probeerde te houden terwijl enkele ‘vrijgezelle’ impala’s van een afstandje toekeken. En de drie neushoorns die genoten van een modderbad. Het was een dag vol speciale ontmoetingen!

Safari's met een gids maak je in een speciaal safarivoertuig

Het is toegestaan om zelf te rijden in Hluhluwe-iMfolozi. Ik kan het echter niet genoeg benadrukken: een gids heeft hier écht toegevoegde waarde. Door de vele heuvels en dichte begroeiing is het lastig om zelf dieren te spotten. Vanuit St. Lucia bieden diverse organisaties safari’s aan. Mijn tip: kies voor een dagsafari inclusief ontbijt (picknick) en lunch (braai) in het park. Je wordt vroeg opgehaald, zodat je bij zonsopgang in het park bent. Aan het eind van de middag ben je terug in St. Lucia. Ik ging op pad met Heritage Tours. Een aanrader!

Olifanten in het Addo Elephant Park

In Addo Elephant Park leeft de Big 5

Addo Elephant Park

Wil je (absoluut) olifanten zien? Ga dan naar het Addo Elephant Park. Dit is het derde grootste natuurpark van Zuid-Afrika, op een uur rijden van Port Elizabeth. Er leven meer dan 450 olifanten. Ook kun je er de rest van de Big 5, zebra’s, antilopen, struisvogels en (veel!) wrattenzwijnen spotten. Het is niet het mooiste park in Zuid-Afrika dat ik heb bezocht, maar wel leuk ‘om mee te pakken’ als het op je route ligt. Veel reizigers combineren Addo met de Tuinroute. In het plaatsje Addo, vlakbij het park, zijn veel lodges waar je kunt overnachten.

In Addo Elephant Park kun je prima zelf rondrijden. Bij de receptie (vlak na de parkingang) kun je een gratis kaart halen. Een aanrader, want hierop staan alle wegen duidelijk aangegeven.  En als je hier dan toch bent, neem dan zeker een kijkje bij de ‘underground hide’. Deze kijkt uit op een waterpoel en als je geluk hebt kun je hier van heel dichtbij olifanten zien! Goed om te weten: bij de parkingang zit ook het enige restaurant in het park. Onderweg kom je geen faciliteiten meer tegen (alleen nog een picknickplaats met sanitair halverwege).

Ik zag ontzettend veel wrattenzwijnen op safari in het Addo Elephant Park

Een dag vol dieren

Qua grootte (45 km lang en 20 km breed) is het reservaat precies goed voor één dag. Je zult er geen rondjes rijden, maar hoeft ook niet naar huis met het gevoel dat je iets gemist hebt. Langs het ene pad zul je meer dieren spotten dan langs het andere. De begroeiing in het park is namelijk erg afwisselend. De ene keer is het struikgewas zo dicht dat je alleen dieren ziet als ze op de weg lopen, de andere keer kijk je over open vlaktes uit.

In Addo Elephant Park kun je van dichtij interactie tussen olifanten zien

Op safari in het Addo Elephant park in Zuid-Afrika zag ik op één dag meer dan 100 olifanten!

Ontelbaar veel olifanten

Het Addo Elephant Park maakt zijn naam waar: ik zag hier in één dag meer dan 100 olifanten. Het is prachtig om de interactie binnen een groep olifanten te zien. Ook zijn de olifanten vaak in combinatie met andere dieren te zien, zoals zebra’s en wrattenzwijnen. Bij de Harpoor Dam heb je de meeste kans om een grote groep olifanten tegelijkertijd te zien. Ook de vele waterplaatsen zijn een aanrader voor stops. Hier zie je bijna altijd wel iets. Het is misschien niet het meest gevarieerde wildpark van Zuid-Afrika, maar dankzij het Addo Elephant park nam ik wel prachtige herinneringen aan olifanten mee naar huis.

Bij het samenstellen van mijn route door Zuid-Afrika heb ik bewust voor meerdere safariparken gekozen. Ieder park is uniek en hoe vaker je op pad gaat, hoe groter de kans op bijzondere ontmoetingen met dieren. Bij de keuze voor wildreservaten heb ik me laten inspireren door de bouwstenen van Zuidafrikaonline.nl (onderdeel van Riksja Travel). Dit artikel is in samenwerking met hen tot stand gekomen. Mijn favoriete bouwsteen is ‘Safari! Safari!’. Hierbij combineer je het Krugerpark met een privéreservaat.

Ben jij wel eens op safari in Zuid-Afrika geweest?

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>