Tsunami Indische Oceaan

Opnieuw heeft er woensdagmiddag (lokale tijd) een zware aardbeving met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter plaatsgevonden. In zee, voor de westkust van noord-Sumatra. Kort daarop volgde volgens de Indonesische autoriteiten een naschok van 6,5. Dat was natuurlijk wel even schrikken voor de inwoners van de provincie Atjeh, waarbij de afgrijselijke beelden van de allesvernietigende vloedgolf van 2004 ongetwijfeld nog op hun netvlies gebrand zijn.

Tsunamiwaarschuwing Sumatra na zware aardbeving

Opnieuw heeft er woensdagmiddag (lokale tijd) een zware aardbeving met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter plaatsgevonden. In zee, voor de westkust van noord-Sumatra. Kort daarop volgde volgens de Indonesische autoriteiten een naschok van 6,5. Dat was natuurlijk wel even schrikken voor de inwoners van de provincie Atjeh, waarbij de afgrijselijke beelden van de allesvernietigende vloedgolf van 2004 ongetwijfeld nog op hun netvlies gebrand zijn.

De uitzonderlijk zware beving werd tot in Singapore, Thailand, Maleisië en het zuiden van India gevoeld. De grond schudde, de stroom is uitgevallen in Banda Atjeh en bewoners trekken nu naar hoger gelegen gebieden uit angst voor een tsunami. Het is nog niet bekend wat de schade precies is.

Tsunamiwaarschuwing Indische Oceaan
Er is vrijwel direct een tsunamiwaarschuwing uitgegaan die voor de hele Indische Oceaan van kracht is. Er worden golven verwacht tot zes meter hoog. Dat houdt in dat 28 landen in de hele Indische Oceaan (landen als Indonesië, Australië, Thailand, Maleisië, Singapore, Myanmar, India, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, Madagascar, Mauritius, de Seychellen, Oman, Tanzania, Kenia en zelfs Zuid-Afrika) op moeten passen. Het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum zei dat nog niet bekend is of er daadwerkelijk een tsunami op komst is, maar heeft de autoriteiten wel geadviseerd om ‘passende actie te ondernemen’. Aardbevingen van deze grootte kunnen namelijk een wijdverspreide vernietigende tsunami genereren die invloed kan hebben op de kustlijnen langs de hele Indische Oceaan.

Een tsunami kan zich met een snelheid van 800 kilometer per uur verplaatsen. Mensen in de omringende landen kunnen zich dus gelukkig wel voorbereiden op de komst van de vloedgolf. De tsunami zal niet overal reusachtig hoog zijn, maar het is erg lastig te voorspellen; het effect kan in de verschillende landen zeer wisselend zijn.

De eerste metingen wijzen in ieder geval uit dat er wel een tsunami ontstaan is door de zware zeebeving in Indonesië. De dreiging blijft dus bestaan voor alle kustgebieden langs de Indische Oceaan. Indonesië en India waren het eerst aan de beurt, al binnen een uur na de aardbeving, vervolgens bereikt de golf Australië en Sri Lanka, dan Myanmar, Thailand en de Malediven. De eventuele vloedgolf bereikt Zuid-Afrika volgens de eerste voorspellingen rond 19:07 UTC, zo’n tien uur na de zeebeving.

De aardbeving bij Sumatra
Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS) vond de aardbeving plaats op 11 april 2012 om 08:38 UTC. Het Indonesische eiland Sumatra zit op UTC +7, dus op Sumatra was het 15:38 in de middag. Ten opzichte van Nederland is het op Sumatra (in de zomer) 5 uur later. Het epicentrum lag op een diepte van 33 kilometer, ruim 400 kilometer ten zuidwesten van de stad Banda Atjeh, in het noorden van Sumatra en bijna 1.000 kilometer ten westen van Kuala Lumpur.

Aardbevingen bij Sumatra

13:00 update
Er zijn nog nergens extreem hoge golven aan land gekomen, er zijn nog geen slachtoffers gemeld en ook over schade is nog niets bekend. Toch blijft de tsunamiwaarschuwing van kracht. Volgens het Pacific Tsunami Warning Center in Hawaii zijn er metingen die wijzen op een tsunami. “Het lijkt niet op een grote tsunami uit te draaien”, aldus een woordvoerder van het waarschuwingscentrum. “Maar we houden het scherp in de gaten omdat een tsunami zich in fases ontwikkelt.” De Amerikaanse seismologische dienst meldde ook al dat een tsunami “minder waarschijnlijk” is omdat de aardbeving bij Indonesië zich horizontaal verplaatste in plaats van verticaal. Aardschollen schuiven dan langs elkaar heen, waardoor de zeebodem niet omhoog komt en er geen sprake is van een enorme waterverplaatsing zoals vorig jaar in Japan, of zoals bij de beving en tsunami in 2004.

Volgens de autoriteiten in India zijn er tot nu toe nog geen golven waargenomen bij de Andaman-eilanden en Nicobaren, wat zou betekenen dat een tsunami daar vrijwel uitgesloten is. In India is de haven van Chennai nog gesloten en ook het vliegveld van Phuket (Thailand) werd gesloten. Bij de Andaman-eilanden (tussen India en Sumatra) zijn mensen geëvacueerd.

De beving en tsunami in 2004
Op Tweede Kerstdag, 26 december 2004, is dit gebied getroffen door een gigantische aardbeving met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter, een van de zwaarste bevingen die ooit is waargenomen. De daaropvolgende tsunami’s van soms wel 14 meter hoog zaaiden middenin het toeristisch hoogseizoen dood en verderf op stranden van Indonesië, Maleisië, Thailand, Sri Lanka, India, de Malediven en op vele andere plaatsen rond de Indische Oceaan. Vloedgolven troffen toen zelfs de kust van Oost-Afrika. Met een allesvernietigende kracht kwamen muren van water uit het niets opzetten om zonaanbidders en vooral de lokale bevolking te verrassen. Vele duizenden vonden de dood toen de paradijselijke stranden veranderden in een hel op aarde. In de Indische Oceaan zijn meer dan 230.000 mensen om het leven gekomen, de helft van hen in de provincie Atjeh. De stad Banda Atjeh werd toen grotendeels verwoest.

Sindsdien zijn er nog meer zware aardbevingen geweest in Sumatra. Onder meer op 28 maart 2005 (een zeebeving van 8,7 op de schaal van Richter met ruim 2.000 doden als gevolg), met de beving voelbaar tot op 1.000 kilometer in Bangkok, Thailand. Deze beving resulteerde in een wijdverspreide stroomuitval in de Indonesische provincie Atjeh. Bij de aardbeving op 30 september 2009 (met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter) zijn enkele dorpen vrijwel geheel verwoest zijn en er zijn veel hotels en grote gebouwen in Padang, de hoofdstad van de Indonesische provincie West-Sumatra, ingestort. Ook hier meer dan 1.100 doden. Op 25 oktober 2010 was het opnieuw raak. Er vond een zware beving plaats onder Sumatra bij de Mentawai-eilanden. Deze is gemeten op een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Over een gebied van twintig dorpen kwamen hierbij zeker 435 mensen om. Ook op 10 januari dit jaar vond er een nog zware zeebeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter plaats voor de westkust van noord-Sumatra. Deze beving had gelukkig geen tsunami als gevolg.

The Ring of Fire
Indonesië wordt relatief vaak getroffen door hevige aardbevingen en vulkanische uitbarstingen dankzij haar ligging op de zogeheten Ring van Vuur, een boog van vulkanen en breuklijnen rondom de Grote Oceaan. Het hele gebied is seismisch zeer actief. De oorzaak hiervan is dat het land is gelegen in een regio met een flink aantal breuklijnen die zich in de Stille Oceaan bevinden.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>