Ravage op Sint Maarten

Orkaan Irma heeft een gigantische ravage aangericht op Sint Maarten, dat sindsdien is afgesloten van de buitenwereld. Het openbare leven op het eiland is volledig platgelegd. Premier Rutte noemt het een orkaan van epische omvang. Onderwijl raast de storm over het Caraïbisch gebied in de richting van Florida en moeten de eilandbewoners zich opmaken voor een tweede orkaan...

Een orkaan van de zwaarste categorie

Deze week kregen bewoners en toeristen op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba te horen dat zij rekening moesten houden met orkaan Irma. Verwacht werd dat Irma als een orkaan van de derde categorie over de eilanden zou trekken. De regen en wind kunnen zorgen voor overstromingen, modderstromen en schade door harde wind. Deze waarschuwing geldt ook voor Antigua, Montserrat, Saint Kitts en Saint-Barthélemy. Restanten van de orkaan kunnen later voor problemen zorgen boven de Maagdeneilanden en Puerto Rico. Iedereen bereidt zich goed voor op de zware storm en een deel van de toeristen vertrekt eerder.

Maar wat bleek? Met windsnelheden van 300 kilometer per uur is Irma de sterkste orkaan ooit gemeten in de Atlantische Oceaan. “Het is dat er maar vijf categorieën orkanen bestaan, anders zou deze zeker in de zesde categorie hebben gezeten,” zegt een NOS-weerman. Sint Maarten is zwaar getroffen en de ravage op het eiland is enorm. Daken zijn van huizen gewaaid en delen van de eilanden staan onder water.

Schade door orkaan Sint Maarten is enorm

Op de Caribische eilanden heeft orkaan Irma een spoor van verwoesting achtergelaten, in het bijzonder op het eilandje Barbuda en Sint Maarten. Langzaam wordt duidelijk hoeveel schade er is aangericht. Het gaat om zéér grote materiële schade; compleet weggewaaide hotels en elektriciteitspalen, omgevallen bomen en huizen die in brand staan. Boten zijn verwoest, wijken ondergelopen en daken en muren weggerukt. Op het Franse gedeelte van het eiland -Saint-Martin- zijn zelfs de stevigste bouwwerken verwoest; het is nauwelijks meer bewoonbaar. Ook de luchthaven SXM is zwaar getroffen. In de haven liggen de containers over het terrein verspreid. Hoewel nog steeds een uitgaansverbod geldt, worden de gevolgen van de orkaan meer en meer zichtbaar.

Herstellen openbare leven

Militairen en andere medewerkers van defensie proberen zo snel mogelijk het openbare leven in Sint Maarten weer op gang te brengen. Het vliegveld ontsluiten, zodat er extra middelen naar het eiland kunnen komen. Het handhaven van de openbare orde. Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor hulpverlening in het Caribisch gebied na de verwoestende orkaan. Ze zijn op Sint Maarten begonnen met het uitdelen van dekens en dekzeilen onder de bevolking. Snelle hulp is van levensbelang, aldus de hulporganisatie. Volgens een eerste schatting krijgt 26 miljoen mensen te maken met de verwoestende kracht van de orkaan en loopt de schade in de vele miljoenen.

De komende dagen wordt de hulpverlening helaas nog lastig. Er wordt veel regen verwacht en er is daardoor een grote kans op modderstromen en landverschuivingen. Ook is er voor komend weekend nóg een tropische storm voorspeld.

orkaan sint maarten

Orkaan Jose krachtiger geworden

Orkaan Jose is aangezwollen tot een orkaan van de vierde categorie. De orkaan stevent af op de Caribische eilanden die nog niet zijn bekomen van de verwoestende orkaan Irma. Ook Sint Maarten krijgt de komende uren weer te maken met deze nieuwe orkaan. Doordat de communicatiemiddelen op Sint Maarten nog maar nauwelijks functioneren, weet waarschijnlijk niet iedereen op het eiland dat nóg een orkaan in aantocht is.

Meerdere orkanen actief

Volgens de Amerikaanse orkaanexpert Philip Klotzbach is het nooit eerder voorgekomen dat er twee van zulke sterke orkanen (categorie 4 en 5) tegelijk actief waren op de Atlantische oceaan. Naast orkaan Irma en Jose raast er op dit moment nog een derde orkaan op de Atlantische Oceaan. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) heeft ook de tropische storm Katia geclassificeerd als orkaan.

Orkaan Irma is vannacht langs Puerto Rico geraasd en trekt nu verder in noordwestelijke richting naar de Dominicaanse Republiek, Haïti, de Bahama’s en Cuba. Tot in Florida zetten mensen zich schrap voor de orkaan; mensen slaan massaal op de vlucht. Zaterdag scheert Jose langs de (al zwaar gehavende) Bovenwindse Eilanden, in een iets noordelijker koers dan die van Irma. Daarnaast is er ook nog orkaan Katia, ook gegroeid tot een van de vierde categorie. Katia heeft zich gevormd in de Atlantische Oceaan en stevent af op Mexico. Die kunnen ze na de aardbeving daar niet gebruiken.

Het Rode Kruis staat klaar om hulp te verlenen in al deze gebieden. Twee marineschepen, de Zr.Ms. Zeeland en de Zr.MS. Pelikaan zijn in de buurt van de eilanden om hulp te bieden. De schepen hebben extra mensen, vrachtwagens, waterwagens, een legerambulance, een bulldozer, bootjes en patrouillewagens aan boord.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>