Mobiel internet gebruik in het buitenland: dit moet je weten!

Vaak zijn we in Nederland onbewust online. Gewoon omdat het handig is. Zodra je de landsgrenzen passeert is deze vanzelfsprekendheid verdwenen. Hoe zit het nu eigenlijk met mobiel internet in het buitenland?

Vette rekening

Bij mobiel internet in het buitenland gebruik je het mobiele netwerk van een andere provider. Beter bekend als dataroaming, waarbij de buitenlandse provider de kosten voor het gebruik van het netwerk doorberekend aan je eigen provider. Veelal tegen een relatief hoog tarief. We kennen de horror verhalen van mensen die terugkwamen van vakantie en een telefoonrekening van duizenden euro’s op de mat vonden.

111112016-07-06 19.32.18

Betaalbaarder

Binnen de EU is dit niet meer mogelijk. De kosten voor het gebruik van mobiel internet is gereguleerd door het Europees Parlement. Dit heeft er enerzijds toe geleid dat er een datalimiet is ingesteld. Als je voor meer € 60,50 aan data hebt verbruikt is de limiet bereikt en kun je, zonder extra handelingen, niet meer internetten. Anderzijds heeft het Europees Parlement ervoor gezorgd dat de tarieven fors zijn gedaald. Sinds april van dit jaar mogen providers het thuistarief rekenen dat hoort bij je Nederlandse abonnement met daar bovenop een maximale toeslag. Vanaf juni 2017 wordt het echter nog beter; dan kost mobiel internetten in andere EU-landen evenveel als in Nederland. Providers mogen geen extra kosten meer berekenen. De toeslag vervalt waarna het data verbruik in de EU uit je bundel afkomstig zal zijn. Let wel, dit geldt alleen voor dataverbruik binnen de EU, daarbuiten kunnen providers nog steeds rekenen wat ze willen.

120160606 - Las Vegas - 540

En nu?

De buitenlandbundel, travel and surf, internet op reis. Het zijn allemaal bundels die de Nederlandse providers aanbieden om mobiel internet in het buitenland, overigens ook vaak alleen binnen de EU, mogelijk te maken. Soms uit je bundel, maar meestal komt het bovenop je telefoonrekening. Voor een verbruik van 100 tot 150 MB moet je ongeveer rekenen op een euro of vijf. Lees er meer over de alternatieven in het artikel: Online blijven tijdens je reis.

Malafide wifi

Op de luchthaven, in een restaurant of in de winkelstraat. Soms heeft aan stad op drukbezochte plekken gratis wifi hotspots ingericht. Even verbinden en hup, je bent gratis online, prima toch? Toch is het verbinden met een (onbeveiligd) wifi netwerk niet zonder gevaar. Bij wijze van experiment werd vorig jaar op de luchthaven van Barcelona een open wifi netwerk opgezet. Binnen een halve dag hadden al 2.000 reizigers verbinding met het netwerk gemaakt. De onderzoekers hadden een schat aan informatie kunnen buitmaken. Voor cybercriminelen dus een uitstekende mogelijkheid om interessante persoonlijke informatie zoals wachtwoorden of betalingsgegevens te bemachtigen. Een vals netwerk met een naam zoals ‘free airport wifi’ is snel aangemaakt. Let dus goed op als je gebruik van wifi maakt!

1201605860

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>