De geschiedenis van het links rijden

Vandaag is het internationale linkshandigendag, de dag waarop linkshandige mensen in het zonnetje worden gezet. En dat mag ook wel, want veel dingen zijn ingericht op rechtshandige mensen. Behalve in de 76 landen ter wereld waar ze links rijden. Waar komt het links rijden eigenlijk vandaan? En hoe kun je je voorbereiden als je links gaat rijden op vakantie?

To the left, to the left!

Het lijkt logisch om aan rechterzijde van de weg te rijden. Er zijn veel dingen die je dagelijks doet, zonder dat je weet waarom dat eigenlijk zo gaat. Totdat je ineens in een omgekeerde situatie terechtkomt. Zoals die keer dat je op vakantie je huurauto instapt en je realiseert dat ze daar links rijden. Dat voelt gek! Je begrijpt meteen waar linkshandigen dagelijks mee te maken hebben: alles gaat precies andersom. Vandaag is het linkshandigendag en duiken we in de geschiedenis van het links rijden.

In ongeveer drie kwart van de landen in de wereld rijdt men tegenwoordig aan de rechterkant van de weg. Als je iemand vraagt om een aantal landen op te noemen waar men links rijdt, komen ze al gauw op het Verenigd Koninkrijk en soms ook Australië, Zuid-Afrika en India. Toch rijdt nog steeds 35% van de wereldbevolking links! Dat zijn maar liefst 76 landen, voornamelijk Britse oud-kolonies. En daar kom je op vakantie met een huurauto dan achter. Het zijn opvallend vaak de eilanden waar ze links rijden. En laten dat nu net vaak onze favoriete vakantieplekjes zijn.

Kaart: Wikipedia. De geschiedenis van het links rijden

Waar komt het eigenlijk vandaan dat we rechts of links rijden?

Zwaardvechtende Romeinen

Vaak denken we dat het links rijden bij de Britten vandaan komt, maar het waren vooral praktische veiligheidsredenen die ervoor zorgden dat we links bleven. De Romeinen hebben ingesteld dat we links hielden in het verkeer. De reden hiervoor: de meeste mensen zijn rechtshandig en op deze manier kun je als je op je paard zit, het zwaard onderweg beter gebruiken wanneer dit nodig is. De meest vanzelfsprekende keuze was in feodale, gewelddadige tijden. Daarnaast is het uiteraard veiliger om aan de zijkant van de weg op een paard te klimmen, links. Veiligheid dus.

Franse aristocratie

In de 18e eeuw was Frankrijk nogal gericht op rangen en standen. Voorafgaand aan de revolutie had de aristocratie en hogere burgerij dan ook bedacht dat alleen zij het privilege hadden om links aan te houden in het verkeer. De burgers vonden het dus wel zo veilig om rechts te houden, als de adellijke rijtuigen langskwamen. Ook werd steeds meer gereden met grote karren die door vier paarden werden getrokken, waarbij de koetsier op het paard linksachter ging zitten. De koetsiers van zulke aanspanningen reden voor de aansturing en veiligheid consequent rechts. Napoleon heeft ervoor gezorgd dat al het verkeer rechts moest houden. Dit voerde hij door in de veroverde Europese gebieden, waaronder Nederland.

linksrijden australie

Charming USA

Ook in Amerika werd links gereden, gevolgd door rechtsrijden (na de onafhankelijkheid) met het stuur nog aan de andere kant. Totdat Henri Ford de bekende T-Ford introduceerde met het stuur aan de linkerkant, en het rechts rijden dus. Zijn reden was dat hij het niet netjes vond dat vrouwen om de auto moesten lopen en aan de drukke verkeerskant in moesten stappen.

De opmars van het rechtsrijden

In Europa schakelde het ene na het andere linksrijdende land over naar rechts verkeer. In Nederland rijden we rechts en bevindt het stuur zich aan de linkerkant van de auto. Toch is dit niet altijd zo geweest. Ook in Nederland reed men vroeger links, pas in 1917 was Rotterdam de laatste Nederlandse stad die rechts ging rijden.

Mixed up Myanmar

Mocht je op reis gaan naar Myanmar: daar maken ze het nog ingewikkelder. Het stuur zit aan de rechterkant van de auto én ze rijden ook rechts. De dictator Ne Win heeft veertig jaar geleden de regel ingesteld om rechts te rijden in plaats van links. De auto’s zijn hier echter niet op aangepast. En de meeste auto’s worden ingevoerd vanuit Japan, waar ook links wordt gereden. Vandaar dat je hier nóg weer een andere situatie vindt.

Veilig op links

Ga je binnenkort op vakantie naar een linksrijdend land? Let op: als je oversteekt, komen de auto’s eerst van rechts. Huur je een auto, dan is dat best even wennen. Je wilt je knipperlicht aanzetten, maar ziet de ruitenwissers heen en weer gaan. Waar het vaak misgaat is bij het verlaten van een parkeerplek of uitrit. Je moet dan links de weg opdraaien en automatisch ga je al snel naar rechts. Sunny Cars geeft je in hun blog graag wat tips die je op weg helpen, zoals: huur een automaat, focus op de juiste rijkant en lees je van tevoren in over de verkeersregels ter plekke.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Sander (linkshandigendag.nl) zegt:

    Wat een enorm leuke insteek rondom het thema van de linkshandigendag. Met heel veel plezier gelezen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>