Bier, worst en lederhosen

Over een paar dagen is het zover: het traditionele Oktoberfest in München barst weer los! Met haar vele worstjes, pretzels en natuurlijk de lange biertafels trekt het festival ontzettend veel toeristen aan. De reisvergelijker momondo heeft een aantal feiten en opzienbarende weetjes over dit geweldige festival op een rijtje gezet, en wij delen de leukste met jullie!

Germany Oktoberfest

Bij Nederlandse toeristen is dit waanzinnige bierfestival in de Beierse hoofdstad ontzettend populair, en ook dit jaar zullen er veel Nederlanders afreizen om zich gekleed in lederhosen tegoed te doen aan een biertje. Sommige feiten zijn zelfs niet bekend bij de insiders van München en zullen zeker onderwerp zijn van gesprek tijdens een van de vele biertjes! Verras de echte Münchenaren met jouw ‘fun facts’ over het Oktoberfest.

Oktoberfest

Het Oktoberfest zonder alcohol?
Ongelofelijk maar waar: in het begin werd er helemaal geen alcohol geschonken tijdens het festival. Bier en andere alcoholische drankjes konden alleen buiten het festivalterrein gekocht worden. De organisatie en gemeente realiseerden zich echter al snel dat het handiger zou zijn om de verkoop ervan toe te staan op het terrein. Pas daarna werden de nu zo typerende biertenten neergezet. Gedurende het Oktoberfest klokken de bezoekers tegenwoordig zo’n 7,5 miljoen liter bier weg. Daarnaast gaat er ook nog eens 152 duizend liter alcoholvrij bier doorheen.

Meer dan 130.000 ansichtkaarten
Het Oktoberfest heeft zowaar haar eigen postkantoor op het terrein. Op het grote festivalterrein bouwt de Duitse Post ieder jaar een echt postkantoor waar meer dan 130.000 souvenirs en ansichtkaarten worden verstuurd naar alle hoeken van de wereld.

Een gat in de markt
Je vindt meer dan 60.000 fantastische items als je zoekt op “Oktoberfest”. Van een originele dirndl-blouse tot blauwe en witte decoratie voor de Oktoberfest-gangers; fans van het grootste folkfestival ter wereld kunnen er bijna alles vinden. Er worden zelf historische schatten verkocht via het online veilinghuis: een verkoper doet zijn volledige collectie bierpullen weg, bestaande uit maar liefst 930 exclusieve Oktoberfest bierpullen.

Het bier schenkt men in traditioneel in een 1 liter pul die men een stein (aardewerk) of Maß (glas) noemt. De bierpullen worden massaal door met name de toeristen achterovergedrukt. Jaarlijks verdwijnen er zo’n 100.000 stuks.

Oktoberfest

Duizend keer meer
Grote prijsverhogingen zijn standaard op het Oktoberfest. Elk jaar stijgt de prijs van Maß (oftewel een grote pot bier); dit jaar kost het 9,85 euro. Historisch gezien is de prijs al duizend keer omhoog gegaan: tussen 1950 en 2010 is er een stijging van 1081 procent gemeten.

Geduld is een schone zaak: zo’n 20 jaar wachten
Gelukkig hebben we het hier niet over hoelang het duurt om een biertje te bestellen, maar hoelang het duurt voordat je een echte Wiesn host mag worden. Wie solliciteert naar zo’n functie bij de gemeente van München komt op een lange wachtlijst te staan totdat er een van de huidige hosts stopt met werken zodat er een plekje vrijkomt. De baan kent veel verantwoordelijkheid, omdat de tenten waar de hosts moeten werken zo vreselijk duur zijn. Het kost ongeveer twee miljoen euro om ze op te bouwen en af te breken, daarom laat de gemeente alleen de meest ervaren mensen de gasten verwelkomen op het festivalterrein Theresienwiese. Er staan buiten de eettentjes en kermisattracties twaalf feesttenten die tezamen meer dan 100.000 mensen zitplaats kunnen geven. De grootste tent kan aan meer dan 10.000 mensen plaats bieden.

Even sterk als 8 shotjes
Het alcoholpercentage van het bier op het Oktoberfest lijkt onwaarschijnlijk hoog. Het favoriete drankje van de bezoekers is dan ook niet een ‘gewoon’ biertje, maar wordt speciaal gebrouwen voor het festival. Dit bier heeft een hoger alcohol-percentage, en daarmee komt het zo’n 1,3% hoger uit dan dat van een normaal biertje.

Indische leren broek?
Wie een originele lederhosen aantrekt, verwacht dat hij of zij een traditioneel Beiers kledingstuk aanheeft. Maar niets in minder waar. De geiten die het leer voor het nieuwe Oktoberfest leveren, komen steeds vaker uit India of Pakistan.

De grote carrière van een Saksische toast
De beroemde toast “Een toast op de gezelligheid”, die regelmatig wordt uitgesproken en altijd gecombineerd wordt met een flinke teug uit de bierkan, komt niet eens echt uit Beieren. De speech is geschreven door de muzikant Bernhard Dittrich uit Chemnitz in Saksen.

Een luxe accommodatie
Tijdens het Oktoberfest verdubbelen de prijzen van hotels in München. Alleen de prijzen van de meest luxe suites in de duurste hotels blijven ongeveer hetzelfde. De “Royal Suite Ludwig” in het Four Seasons Hotel met haar Cararra marmer, vloeren van kalfsleer en een 24-uurs butler service, kost zo’n 15.000 euro per nacht, ook tijdens het Oktoberfest.

München ontvluchten?
Het Oktoberfest is een waar volksfeest voor de bewoners van de regio. Nog geen 33% van de bezoekers schijnt van buiten Beieren te komen. Maar… dan komen ze ook werkelijk overal vandaan. Toch houdt niet iedere inwoner van München van de staat waar de stad zich in bevindt gedurende de twee weken van het festival. Meer dan 27.000 inwoners ontvluchten hun eigen stad door op vakantie te gaan in deze periode. Populaire bestemmingen om de hectiek te ontvluchten zijn in het bijzonder Bangkok, Kopenhagen, Lissabon, Istanbul en New York.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>