Öland, de zuidelijke parel van Zweden

Öland is een vlak eiland van 137 km lang en maximaal 16 km breed. Het eiland staat door een 6 kilometer lange brug in verbinding met het vasteland, Kalmar. Öland heeft veel meer te bieden dan alleen maar veel zon, zee en strand; het is een vakantie-eiland pur sang met een prachtig landschap en een rijke geschiedenis.

De veerboot fungeert als historisch item in de haven van Färjestaden

De veerboot fungeert als historisch item in de haven van Färjestaden

Vroeger voer er slechts een veerboot om de mensen van en naar het vasteland te vervoeren, maar sinds de komst van de brug is deze uit de vaart genomen en fungeert hij als historisch item in de haven van Färjestaden. Fietsers mogen niet over deze brug ivm het verkeer. Er rijden speciale bussen, die fietsers vervoeren. Door het vlakke landschap is Öland populair voor fietsers. Het is wel zo dat er bijna geen fietspaden zijn over het eiland. Men fietst voornamelijk over de weg. Op het eiland zijn zo’n 5 á 6 plekken waar men fietsen kan huren.

Magic Lights

Magic Lights

Het eiland van Öland heeft een buitengewone aantrekkingskracht op kunstenaars vanwege zijn bijzondere lichtinvallen. Ook wel ‘Magic Lights’ genoemd. De zonsopgangen en zonsondergangen leveren verbluffend prachtige beelden op. Het is juist om deze reden dat zij een ware inspiratiebron voor de vele kunstenaars in dit gebied vormen.

Molens Öland

Molens Öland: er is altijd veel wind op het eiland

In het verleden hadden bijna alle boeren een eigen molen. De meeste mensen konden vroeger namelijk helemaal niet goed met elkaar opschieten. Het hele huis van de molen is te draaien, zodat de molen altijd in de wind kan staan.Op het hele eiland zijn veel molens terug te vinden. Gevoelsmatig lijkt het veel op Kinderdijk; in de Alblasserwaard in Nederland zie je ook veel molens.

Karakteristieke huizen Zweden

De huizen op het eiland hebben bijna allemaal dezelfde stijl

De huizen op het eiland hebben bijna allemaal dezelfde stijl en lijken op het karakteristieke huis, villa Kakelbont, van Pippi Langkous.  

Alvar vlakte

Hiken in het werelderfgoed gebied is erg populair

In 2000 is een deel van Zuid-Öland uitgeroepen tot cultuurerfgoed en opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Alvar vlakte is een heideachtig gebied op een kalkondergrond, met een slecht ontwikkelde of zelfs ontbrekende bodemlaag. Aan de grond kan de zon de temperatuur door het kalk wel verwarmen tot 50 C. De vegetatie moet het echt aankunnen om daar te groeien. Er is in de zomer nauwelijks water voor de flora en fauna. Om die reden groeien en voornamelijk vetplanten, die weinig water nodig hebben. Er zijn overwegend paarse bloemen en planten te vinden. Paars reflecteert namelijk de warmte van de zon. De warmte kan zo afgestoten worden. De flora en fauna op dit stuk eiland is zeker de moeite waard om te zien.

Verken dit gebied via de vele hiking paden met hun vele verschillende routes. Over het algemeen zijn de paden goed begaanbaar. De kwaliteit van de paden kan per seizoen verschillen. Na het smelten van de sneeuw of hevige regenval zullen de paden minder goed begaanbaar zijn en worden echte loopschoenen geadviseerd. Het is dus aan te raden om je vooraf goed te informeren over de condities. Voor meer informatie zie: sodraoland.com.

vuurtoren oland

Op de zuidpunt van het eiland staat de vuurtoren Långe Jan

Het eiland kent twee grote vuurtorens. Lange Erik in het noorden. En lange Jan in het zuiden van Öland bij de plaats Ottenby. Op de foto is de lange Jan in het Zuiden afgebeeld. Een bezoek waard, zeker gezien het feit dat er veel soorten vogels en zeehonden gespot kunnen worden. Tijdens mijn verblijf heb ik de zeehonden wel gespot, maar het was helaas te donker om deze te fotograferen.

genieten oland

Het leven op Öland speelt zich voornamelijk buiten af

Het leven op Öland speelt zich voornamelijk buiten af. Je kunt er zwemmen bij de vele en mooie zandstranden (vooral in het noorden van het eiland). Deze worden in de zomer druk bezocht door de toeristen. Öland wordt ook wel het Monaco van het Noorden genoemd. Niet onterecht, daar Öland de meeste zonuren van heel Zweden heeft.

Ontdek de smaak van Öland tijdens de Skördefesten

Pompoen op baal stro

De pompoen op een baal van stro staat symbool voor de Skördefesten

De Skördefesten worden sinds het jaar 1997 georganiseerd. Het evenement wordt altijd eind september, begin oktober gehouden. Dit valt samen met een oude boeren traditie, Michaelmas dag, om de oogst en het einde van het seizoen te vieren. De Skördefesten staan bekend als de oogstfeesten waarbij de focus ligt op de lokale producten, die worden aangeboden aan de bezoekers.

regionale producten

Lokale producten

Het gaat vooral om de aardappels, bonen, tomaten, komkommers, kruiden, kazen (met whisky, cognac, knoflook), honing, hert en lam, die grazen op de alvar vlakten.

Tijdens de Skördefesten valt er naast de lokale lekkernijen, ook te genieten van de exposities van lokale kunstenaars. Zij stallen hun kunst uit voor de bezoekers.

Geniet van de exposities van lokale kunstenaars tijdens de Skördefesten

Tijdens de Skördefesten valt er naast de lokale lekkernijen, ook te genieten van de exposities van lokale kunstenaars. Zij stallen hun kunst uit voor de bezoekers.

bezoekers Skördefesten

Relaxen op het terras

De bezoekers van de Skördefesten kunnen in een relaxte sfeer, op een terras, genieten van de ambiance.

Kasteel Borgholm

Kasteel Borgholm

Kasteel Borgholm heeft jarenlang als verdedigingsfort gediend in de vele oorlogen met de Denen. In het jaar 1806 is het kasteel uitgebrand en nooit meer opgebouwd. Het is nu een van de vele bezoekpleisters van Öland.

klederdracht

Klederdracht

Klederdracht van vroeger, gedragen door een bewoner van het eiland bij kasteel Borgholm tijdens de Skördefesten.

Kasteel van Borgholm

Bier wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen

Tijdens mijn bezoek aan kasteel Borgholm werd er bier op ambachtelijke wijze en met veel toewijding gebrouwen. De smaak hiervan kwam overeen met dat van een heerlijk blond biertje!

spa borgholm

Spa Borgholm

Borgholm is met zijn 3.000 inwoners de enige stad op het eiland. Het is niet de grootste plaats, maar Borgholm heeft wel stadsrechten. Het is een vrij jonge stad, ontstaan in 1816. Toen woonden er slechts 32 mensen. Het was een echte vissersplaats.

De aantrekkingskracht van de stad Borgholm is de ligging aan de zee en de frisse en zuivere lucht voor mensen. Om die redenen is de stad begin 1900 een kuuroord geworden en zijn er diverse spa’s opgericht voor welgestelde mensen uit Kalmar en Stockholm (vasteland). Op de foto is een van de spa’s te zien uit die tijd.

natuur oland

Öland heeft een prachtig landschap

Prachtige plaatjes van de natuur in de buurt van kasteel Borgholm.

Slot Solliden

Slot Solliden

Paleis Solliden, het zomerhuis van de Zweedse koninklijke familie, is begin 1900 gebouwd op advies van de arts van koningin Victoria, die veel bronchitis klachten had. De frisse lucht en het milde klimaat zouden haar kunnen helpen bij deze klachten. En zo betrok koningin Victoria het zomerhuis in 1906 wat nog steeds door de Koninklijke familie wordt gebruikt als zomerhuis.

Een compleet overzicht van alle activiteiten en bezienswaardigheden kun je vinden op de website van de VVV van Öland.

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>