Wandelpromonade boven Manhattan

Sneeuw, winterse kou, drukke straten en een metro die boven de hoofdrolspeler voorbij dendert: het zou een typisch New Yorks filmscenario kunnen zijn.

De High Line: wandelpromonade boven Manhattan

Met name die metro’s die boven de straten hun weg door New York City banen, zijn een typisch beeld. De zogeheten High Line is een verhoogd stuk spoor dat in 1934 aangelegd is voor vrachttreinen. Deze vrachtverbinding van bijna 2.5 kilometer lengte heeft zijn daden tot 1980 bewezen. Vervolgens werd de lijn gesloten en keek niemand er meer naar om. Het gevolg? De efficiënte High Line werd al snel overwoekerd door enkele kilometers warrig onkruid.

Tot op de dag van vandaag ligt datzelfde spoor nog steeds hoog boven de straten van New York. Echter hebben er de laatste jaren behoorlijk wat veranderingen plaatsgevonden. In 1999 werd besloten dat de High Line moest verdwijnen. Het braak liggend stuk spoor op poten lag in de weg en moest afgebroken worden. Twee ‘buren’ van de High Line, Joshua David en Robert Hammond, waren het er niet mee eens. Ze besloten een stichting in het leven te roepen genaamd Friends of the High Line. Met z’n tweeën begonnen ze te vechten tegen de nieuwe plannen van de gemeente en samen met burgemeester Bloomberg kwamen ze tot een bijzondere overeenkomst; de High Line moest blijven, maar niemand mocht er wat aan doen!

De High Line Manhattan

De High Line: wandelpromonade boven Manhattan

De stichting Friends of the High Line kwam op het idee om de High Line na renovatiewerken open te stellen voor het publiek. Echter willen ze de natuur nog steeds zijn gang laten gaan. Een groot gedeelte van de High Line is inmiddels voorzien van wandelpaden, dwars door het wilde onkruid heen. Het spoor ligt er zelfs nog! De vrienden zijn de High Line volledig aan het opknappen. Inmiddels is het zuidelijke gedeelte van de High Line reeds gerenoveerd en opengesteld voor het publiek.

Toen ik de route liep, merkte ik op dat het een heel mooie gelegenheid is om de drukte van Manhatten te ontvluchten. Je bent duidelijk nog steeds in die grote stad in New Jersey, maar dan zonder dat stressgevoel. Van al dat verkeergeraas onder je voeten merk je helemaal niets meer, alsof je de stad uitgevlucht bent en tussen de bloemetjes in het gras in een ver park beland bent. Het is een leuke belevenis om op zo’n hoogte door de stad te lopen! Je krijgt New York City vanuit een heel ander perspectief te zien met onder andere enkele mooie vergezichten.

The High Line: Keep it Wild

Om de High Line volledig natuurlijk te houden zijn er tuinmannen in dienst genomen. Met discrete bordjes word je aangespoord om op de paden te blijven. ‘Keep it Wild’ staat erop te lezen. Voor de geïntersseerden is er bij elke ingang een groot informatiebord geplaatst. Ook is het mogelijk om een rondleiding van een gids te krijgen en kun je er een feestje organiseren.

De High Line loopt langs één van de kunstacademies van New York wat je al snel kunt zien aan de artistiek geklede studenten die met studieboeken zeulen, of over een kunststroming discussiëren. Om bijeen te komen of je lunch te nuttigen met je ochtendkrantje is verderop een ‘tribune’ aangelegd, notabene als brug boven een kruispunt (zie bovenste foto). Onderaan de tribune zijn ramen gemonteerd om je eraan te herinneren dat je je toch echt midden in de stad bevindt.

Aan de westkant van Manhatten loopt de High Line vanaf 34th Street helemaal naar het zuiden tot aan Ganzevoort Street, niet ver van het financiële district in The Big Apple. Een prachtige manier om Manhattan eens op een andere manier te bekijken: gezellig tussen de rustzoekende mensen en met schitterende vergezichten.

rust in Manhattan

Tekst en fotografie: Frederik Iedema

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>