Azoren – zwemmen in de vulkaan

Relaxen in dampend vulkanisch water in een groene oase van varens en palmen. Dat is bijna paradijselijk. Een oergevoel van rust en puur natuur. Midden in de Atlantische oceaan, op de breuklijn die ook de vulkanen van IJsland voedt, genieten we van stoom, hitte en een adembenemende natuur. Ga mee en ontdek het grootste eiland van de Azoren.

De Azoren horen bij Portugal. De vulkanische eilanden liggen midden in de oceaan, precies halverwege Amerika. De grootste van de negen (São Miguel) is zo groen als Nieuw-Zeeland, met varens zo hoog als palmbomen, en met echte theeplantages. De vulkanische bodemwarmte en de Atlantische regen hebben een magische uitwerking op de natuur. Tijd om er eens naar toe te reizen en me te laten verwennen in hete bronnen, te relaxen onder warme watervallen en te zwemmen in geothermisch verwarmd zeewater. Ga je mee naar dit stukje oernatuur?

De krater van de vulkaan met op de bodem het dorpje Furnas.

De krater van de vulkaan met op de bodem het dorpje Furnas

Een bewoonde vulkaan-krater. Op Sao Miguel is het heel gewoon.

Een bewoonde vulkaan-krater. Op São Miguel is het heel gewoon

Azoren – baden in de vulkaan

“Deze vulkaan slaapt al 300 jaar”, vertelt mijn gids Eduardo Elias geruststellend als we de krater in rijden. Ik heb net 5 uur gevlogen en ben verbaasd over het bijzondere landschap en de super groene natuur. “De vulkanische bodem geeft warmte en is heel vruchtbaar. Het klimaat op de Azoren is mild en vochtig. Dus alles groeit hier en daarom konden de Portugese ontdekkingsreizigers hier alles verbouwen: van zoete aardappel uit Brazilië tot boomvarens uit Nieuw-Zeeland.”

Het hete water in het vulkaanmeer is geneeskrachtig.

Het hete water in het vulkaanmeer is geneeskrachtig

Het warme water stroomt overal en zorgt voor bizarre plantengroei.

Het warme water stroomt overal en zorgt voor bizarre plantengroei

Eduardo zal drie dagen niet meer ophouden te praten, maar dat weet ik dan nog niet. “De Azoren liggen op de breuklijn tussen Europa en Amerika. De breuklijn die ook de vulkanen op IJsland voedt. De negen eilanden van de Azoren liggen wel 700 km uit elkaar en São Miguel is de grootste (70 bij 20 km). Elk eiland is anders. Veel mensen komen wandelen of walvis-spotten.”

São Miguel – de hete bronnen van Furnas

“Je hotel ligt op de bodem van de krater”, gaat Eduardo verder. “In de krater, in de plaats Furnas, ligt ook een unieke botanische tuin en het ‘ijzeren meer’. Want hier stoomt het, bubbelt het en ruikt het naar zwavel. Dat is goed voor een weelderige plantengroei. Door de mineralen en de warmte in de bodem groeien bomen uit Azië hier vier keer zo snel en worden ze vier maal zo groot”. Ik waan me even weer in Nieuw-Zeeland: de geur van stoom en zwavel, de boomvarens en de vochtige warmte.

In Furnas kun je overal genieten van het hete water.

In Furnas kun je overal genieten van het hete water

Terwijl de mist nog in de krater hangt, word ik de volgende ochtend vanuit mijn hotel in badjas meegenomen naar het ‘ijzeren meer’. Midden in de botanische tuin, tussen de enorme bomen, doemt het op. Heet, dampend, bruin door het ijzer en de andere mineralen. Met een Victoriaanse aankleding, fonteinen, en blokken lavasteen. Mijn badjas wordt aangenomen door een ober in het zwart en ik ga te water. Ik geniet. Van het hete water, van de Victoriaanse aanblik, van het groen, én natuurlijk vooral van de twee obers die bezig zijn mijn ontbijt voor te bereiden.

Eten uit de vulkaan

Na mijn stijlvolle bad geniet ik van een super chique ontbijt – in badjas aan de oever van het meer. De zon speelt door het groen, de vogels fluiten, wat een rust. En dat allemaal in de krater van een vulkaan! Magisch. Sommige kuurgasten komen hier al jaren. Als ze horen dat mijn hogere doel is om meer mensen hiervan te laten genieten, zijn ze niet blij: “We genieten al 15 jaar van de rust die hier heerst. Van ons mag dat zo blijven”. En dat begrijp ik heel goed.

Overal stoom en pruttelende modder. Er wordt zelfs in gekookt (cozido).

Overal stoom en pruttelende modder. Er wordt zelfs in gekookt (cozido)

Op de bodem van de krater in Furnas.

Op de bodem van de krater in Furnas

In het plaatsje Furnas zijn meer plekken om van het vulkanisme te genieten. In het centrum zie ik kokende modder en stoom uit scheuren in de grond komen. Bij het kratermeer worden nog steeds maaltijden bereid in de hitte van de vulkaan. Grote potten (cozido) gaan ‘s ochtends de hete modder in en ’s avonds is dan de maaltijd klaar: slow cooking in optima forma. En na zo’n maaltijd is het dan heerlijk om weer terug te gaan in het hete water. Bijvoorbeeld bij Poca da Dona Beija, waar een geothermische beek stroomt met bassins waarin de hele avond kunt poedelen. Een goede nachtrust is daarna verzekerd!

De beste thee

Eduardo haalt me vroeg op en praat onafgebroken verder over de Portugese geschiedenis, de exotische planten en vogels, over de strategische rol van de Azoren bij de bevoorrading van de oude oceaanstomers met kolen, over het gebruik van geothermische energie voor elektriciteitsopwekking, en over nog veel meer. Metershoge bloeiende hortensia’s staan als haag langs elke weg. Kratermeren liggen blauwgroen te schitteren onder flarden mist. De wolkenlucht verandert elke vijf minuten.

De beste thee wordt verbouwd op de Azoren.

De beste thee wordt verbouwd op de Azoren

Dan sta ik ineens te kijken naar echte theeplantages! Eduardo: “De theeplantage op São Miguel leveren de perfecte thee: heel mild van smaak. Vocht, hoogte en temperatuur zijn erg belangrijk voor het verbouwen van thee. En de blaadjes worden niet gebroken maar gerold, zoals dat hoort bij de beste thee”. De thee wordt niet geëxporteerd. Daarvoor is de productie onvoldoende. Dus ik koop maar een paar pakjes voor mezelf…

Warme watervallen en zwemmen in een hete zee

Na de thee kronkelt de weg verder omhoog, en dieper de bossen in. Het wordt steeds groener om me heen. Dan, midden in het tropische bos, staan we voor een waterval met dampend water van meer dan 30 graden (Caldeira Velha). Verliefde stelletjes genieten van de waterval of liggen te dobberen iets verderop in het riviertje. Dit is wel een heel idyllisch plekje.

De warme watervallen van Sao Miguel - Caldeira Velha.

De warme watervallen van São Miguel – Caldeira Velha

Zeewater van meer dan 30 graden door de vulkanische warmte.

Zeewater van meer dan 30 graden door de vulkanische warmte

Op de meest westelijke punt van São Miguel is nog iets bijzonders: een baai met vulkanisch verwarmd zeewater. Eduardo: “Thermaal water uit de vulkaan komt hier onderaards in de baai en mengt zich met het oceaanwater. Je zwemt straks dus in zeewater van ruim 30 graden”. Ik waag me er vandaag toch maar liever niet in: de zee gaat woest tekeer en de steile trap en het touw zijn me iets te onzeker. Liever bezoek ik de Termas Ferraria, in een apart gebouwtje bij de baai. Hier kan ik baden in het zelfde warme zeewater, maar dan op een veilige manier…

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Tips:

Op de Azoren verandert het weer elke 5 minuten.

Op de Azoren verandert het weer elke 5 minuten

Arjan
Volg mij!
Laatste berichten van Arjan (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>