Albinisme in Afrika

Veel Nederlanders vieren de zomer het liefst aan het water en onder de zon. Voor ons heel normaal, maar voor mensen met albinisme is de zon een groot gevaar. Door een gebrek aan pigment zullen zij nooit in staat zijn een dag op het water of bij het stand door te brengen. Voor de mensen met albinisme in Afrika is het gevaar van de zon nog veel groter, maar zeker niet hun grootste zorg.

albinisme kenia

Er zijn verschrikkelijke verhalen uit Afrika, waar moeders van albino-kinderen samen met hun kind werden gestraft, omdat kennelijk de moeders iets verkeerd hadden gedaan. Sommige pasgeboren albino-baby’s worden niet grootgebracht, omdat een albino zou wijzen op een vloek en verondersteld wordt ongeluk te brengen. In Tanzania heerst er een verschrikkelijk fenomeen waarin de bevolking denkt dat ledematen van albino’s gebruikt kunnen worden voor hekserij. Hierdoor worden de albino’s bedreigd en kunnen ze niet normaal over straat.

albinisme-afrika

Naar aanleiding van deze verschrikkelijke voorvallen moeten albino’s noodgedwongen vluchten naar het buurland Kenia. In 1993 is daar door Jan en Ans Verkaart het Verkaart Development Team opgericht, met de missie om albino’s op te vangen en te beschermen tegen de hekserij. Zij zorgen voor opvang en ook opleiding om deze mensen uiteindelijk klaar te stomen voor een normaal leven in de maatschappij in Kenia, waar ze zich gelukkig minder bedreigd hoeven te voelen.

Albino´s maken geen pigment aan. Hierdoor hebben ze gelig haar, hele lichtblauwe ogen die rood oplichten als er licht invalt en een hele lichte huid die nooit bruin wordt. Albinisme is een erfelijke afwijking die in Afrika bij veel meer mensen voorkomt dan in andere werelddelen. In Nederland en overige westerse landen zijn er is ongeveer 1 op de 17.000 mensen albino, maar er wordt geschat dat van de Afrikaanse bevolking ten zuiden van de Sahara 1 op de 2.000 tot 1 op de 5.000 mensen een albino is. Om onbekende redenen komen albino’s in bepaalde Afrikaanse landen meer voor dan in andere. Met name Malawi, Mali en Senegal tellen veel albino’s.

Wat houdt dit project in?
Het lot van albino-kinderen is in Afrika harder dan elders. Toen het Verkaart Development team, het VDT, in zijn beginjaren geconfronteerd werd met de ernst van deze situatie, is besloten om voor deze kwetsbare groep kinderen een speciaal project op te zetten. Het doel van het project is deze kinderen de zorg en aandacht te geven die ze nodig hebben en ze een eerlijke kans te geven zich te ontwikkelen in de maatschappij. Naast het verstrekken van preventiemiddelen, wil het VDT deze kinderen zelfvertrouwen geven en betrekken bij maatschappelijke activiteiten.

Wat is het voornaamste doel van Verkaart Development Team?
Jongeren ontwikkelen om het verschil in de toekomst te kunnen maken. Focus ligt op het empoweren van vrouwen. Maar ook op het steunen van de zwaksten in de maatschappij, gehandicapten en bijvoorbeeld albino-kinderen.

Wat doet het VDT?
De steun die VDT biedt is met name gericht op het verstrekken van preventieve middelen als zonnebrandcrème, zonnebrillen, petjes en shirts met lange mouwen. In het oogziekenhuis in de regio worden oogtests afgenomen en wordt door de VDT gezorgd voor corrigerende brillen.

Daarnaast zet het VDT zich in om de vooroordelen van de lokale bevolking weg te nemen middels voorlichtingsprogramma’s. Er wordt informatie verstrekt aan ouders over hoe zij de beste zorg kunnen bieden aan hun kind. Ook stimuleert het VDT kinderen met albinisme naar school te gaan en adviseert leraren over hoe zij er met behulp van begeleiding voor kunnen zorgen dat deze kinderen goed mee kunnen komen met de rest van de klas.

Mystic Share & Care
kenya boardshortHet Nederlandse surfmerk Mystic heeft de krachten gebundeld met het Verkaart team en steunt daarmee de ontwikkeling van dit geweldige project in Oost-Afrika. Share & Care is in het leven geroepen om vanuit Mystic goede doelen te steunen.

De ontwerpers van Mystic hebben de albino-kinderen tekeningen laten maken die ontstaan bij de gedachte: zon, zee, strand en surf. De resultaten zijn zeer inspirerend en indrukwekkend. De tekeningen zijn verwerkt in een boardshort voor mannen en vrouwen en een T-shirt voor mannen. De opbrengst van de items is overhandigd aan het Verkaart Team. Deze items zijn nog steeds te koop en uiteraard wordt de gehele opbrengst gedoneerd.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met Mystic?
Ieder jaar organiseren we een evenement in Kenia. Dit jaar fietsen voor Kenia en twee jaar geleden klimmen voor Kenia, met de beklimming van de Kilimanjaro. Op deze reis was een van de medewerksters van Mystic mee en zij heeft het project bij Mystic geïnitieerd.

Welke resultaten zijn er gehaald door het team in Kenia?
In het begin lag de focus op het bouwen van basis scholen. In totaal zijn 72 scholen gebouwd. Toen de focus kwam te liggen op vrouwen hebben we vier internaten gebouwd, alwaar door Nederlanders gesponsorde meisjes leven en studeren. We hebben een eigen gehandicapten-internaat met 150 jongeren. Een jongenshuisje in Mombasa voor straatkinderen. We steunen een technische school en hebben 8 medische posten. En we werken al diverse jaren aan albino “awareness”, het project dat Mystic het afgelopen jaar heeft gesteund.

albinisme mystic

Hoe kunnen mensen in Nederland helpen?
Donaties kunnen worden overgemaakt op IBAN-rekening: NL36RABO0143166557 t.n.v. Verkaart Development Team te Den Haag (o.v.v. donatie Mystic Share & Care). Naast een eenmalige gift of een maandelijkse bijdrage kun je bijvoorbeeld ook een weesmeisje sponsoren dat in Kenia geen toekomst heeft, zodat zij haar school kan afmaken. Er zijn ook diverse sportevenementen waarvan de opbrengst naar het VDT gaat, zoals de beklimming van de Kilimanjaro, de Mombasa Marathon, de Trust Biking Challenge, een wandelvierdaagse en een motorcross.

Om aan de benodigde fondsen te komen organiseren we diverse evenementen waaronder sportevenementen maar ook een strandfeest en een rommelmarkt. De sportevenementen worden deels in Kenia maar ook in Nederland georganiseerd. Komend jaar organiseren we vier golftoernooien in Nederland. In Kenia gaan we in oktober 2015 Mount Kenia beklimmen, zullen we een aantal dagen single tracks rijden op de MTB op Mount Kenia tot wel 4.000 meter hoogte. Daarnaast zijn we aan het onderzoeken of we vanaf Zanzibar naar Diani Beach Kenia, kunnen suppen. Ook hebben we contacten om met oude VW Kevers een tocht door Kenia te gaan maken.

Zijn er vrijwilligers nodig die in Kenia kunnen helpen?
Het VDT biedt verschillende stageplekken en vrijwilligersprojecten aan. Met enige regelmaat gaan vrijwilligers voor minstens drie maanden op onze projecten helpen. Voor vragen hierover kun je mailen naar info@vdt.nl.

Gaat dit mooie project de komende jaren nog door of zijn er andere projecten om de albino’s te helpen?
De doelstelling van het VDT is haarzelf uiteindelijk overbodig te maken. Om dit punt te bereiken wordt geïnvesteerd in diverse income generating projects, maar ook sponsormogelijkheden in Kenia zelf. Ondanks deze ambitie is de verwachting dat wij nog vele jaren actief bezig zijn met onze mooie passie.

Martijn
  1. Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden! Jaren geleden heb ik een docu gezien over albinisme in Afrika en tot op de dag van vandaag staat het beeld van een albino-meisje van een jaar of 3 in mijn geheugen gegrift: helemaal alleen op de wereld omdat ze niet geaccepteerd werd. Complimenten voor jullie!

  2. Milou Froeling zegt:

    Wat een fantastisch project, leuk creatief idee! En Martijn, props voor je storyteller skills! Ik ben op dit moment Master student in Visual Anthropology. Ik ga, hoogst waarschijnlijk, in mei/juni richting Kenia (Verkaart Development Team) om een documentaire te maken over het albinisme in Afrika.
    Martijn, ik zou graag met je in contact willen komen!

    Groetjes

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>