Puy du Fou: een “attractiepark” met een ziel

Het is nog vroeg in de ochtend. We kijken vanaf een steile, dicht beboste berghelling uit op een gemoedelijk dorpje aan een traag stromende rivier. De nog laagstaande zon schittert in het water en maakt er een sprookjesachtig tafereel van. De kinderen uit het dorp spelen aan de oever en de ouders kijken lachend toe. Maar dan horen we plots, op nog geen 50 meter van waar wij zitten, geritsel uit het bos komen. Het geluid van brekende takken, lijkt het wel. Het geluid wordt steeds harder en harder...en we kijken verontrust om ons heen. Links van ons zien we nu ook de bomen uit elkaar stuiven, alsof ze de weg vrijmaken voor iets waar ook zij van sidderen. Dan gebeurt het. Een enorm Vikingschip dendert van de berghelling en plonst met een enorme klap in de rivier. Klaar om het tot dan toe vredige dorpje volledig leeg te plunderen! Een bulderend applaus steekt op. Ook het overige publiek kijkt vol verbazing en verwondering toe. Ons avontuur in Puy du Fou is begonnen!

Een “attractiepark” zonder attracties?!

De intro lijkt zo uit een spannend jongensboek te komen. Maar toch is het echt gebeurd en waren wij er bij! En wel in het Franse dorpje Les Epesses in het departement Vendée. Daar vind je een uniek “attractiepark”: Puy du Fou. Waarom die aanhalingstekens? Attractiepark is eigenlijk niet de juiste benaming, omdat het park geen attracties heeft zoals je die normaal gesproken zou verwachten. Hier geen achtbanen, wildwaterbanen en parades. De meeste liefhebbers van pretparken zullen nu vol afgrijzen hun tablet, telefoon, laptop of dubbelzijdig in kleur op A3 geprinte versie van dit artikel in een hoek willen smijten en zich afvragen waarom ze dit artikel zijn gaan lezen. Maar… lees vooral verder! Puy du Fou is net als elk ander attractiepark een plek waar plezier, verwondering en beleving centraal staan. Ik zou het eerder een “belevenispark” noemen. Met onder andere 13 groots opgezette shows (waarvan twee in overdekte theaters), prachtig nagebouwde historische dorpjes en pleinen en een indrukwekkend mooie natuur is er ontzettend veel te beleven en verkennen. Het park heeft dan ook een groot aantal nationale en internationale awards in de wacht gesleept. Onder andere voor beste Europese attractiepark (2013), beste attractiepark ter wereld (2014) en met “Le Dernier Panache” als beste show ter wereld (2016).

Het “Puy du Fou concept” wordt steeds meer buiten de Franse landsgrenzen geëxporteerd. Met de opgebouwde kennis en kunde adviseert men bij projecten die aan de Puy du Fou “signatuur” voldoen. Leuk weetje: de parkshow “Raveleijn” in de Efteling wordt door Puy du Fou geproduceerd. Maar liefst 50 artiesten en technici van Puy du Fou werken gedurende het seizoen aan de show.

Een park met en over de geschiedenis

Het is natuurlijk erg flauw om als reisblog met de naam “Reishonger” over een blender te beginnen. Maar geloof het of niet, die is wel toepasselijk bij dit verhaal. Neem de belangrijkste (al dan niet waargebeurde) geschiedenisverhalen, voeg daar indrukwekkende special effects en een flinke scheut natuurschoon aan toe. En als laatste het meest belangrijke ingrediënt: echte mensen, die er alles aan doen om hun gasten/publiek de verhalen intens te laten meebeleven. Mix dit alles tot een verbluffend mooi park, dat tot nu toe vrij onbekend is gebleven bij het Nederlandse publiek. En dat, terwijl het park in juni van dit jaar al 40 jaar bestaat en met ruim 2,2 miljoen bezoekers per jaar het op één na best bezochte park van Frankrijk is. Geschiedenis is niet alleen de rode draad in de shows van Puy du Fou. Het park heeft zelf ook een rijke geschiedenis, die begint op 13 juni 1977. Philippe de Villiers ontdekt een onder bramenstruiken en brandnetels verborgen kasteelruïne. Hij besluit op deze bijzondere locatie een show te maken over de geschiedenis van een lokale familie, tussen de 14e eeuw en de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat: Cinéscénie, een spektakel waar toen nog 600 vrijwilligers aan mee werkten, van de door Philippe opgerichte “l’Association du Puy du Fou”. De show is in de 40 jaar die volgde uitgegroeid tot de grootste outdoor avondshow ter wereld. Vanwege de 40e verjaardag van het park, is de show dit jaar nóg grootser! Een paar indrukwekkende cijfers: de show is inmiddels door meer dan 12 miljoen toeschouwers gezien (ruim 13.000 per voorstelling!), wordt gespeeld door 2000 acteurs en heeft een “podium” van meer dan 23 hectare! En, heel bijzonder: alle 2000 acteurs zijn vrijwilligers uit Les Epesses en de omliggende dorpen. Cinéscénie wordt alleen op de meeste vrijdag- en zaterdagavonden opgevoerd, van juni tot en met begin september. Check de site van Puy du Fou voor de actuele data en de nog beschikbare tickets. Helaas konden wij de show niet bewonderen, omdat wij net een weekje te vroeg in het park waren.

Het kasteel van Puy du Fou

Waar het 40 jaar geleden allemaal begon: het Kasteel van Puy du Fou

Cinéscénie in Puy du Fou

Cinéscénie: commentaar overbodig…

Tussen de oprichting in 1977 en nu heeft het park een enorme groei doorgemaakt. Om de enorme bezoekersaantallen van de Cinéscénie shows op te kunnen vangen, en de gasten ook voor aanvang van de show te vermaken, werd in 1989 besloten om het “Grand Parc” te creëren. Een dagattractie met dezelfde magie, emotie en beleving van de geschiedenis als Cinéscénie.

Het Grand Parc: meer dan alleen shows

Een dag vullen met alleen shows? Kan dat? Dat is de vraag die het meest gesteld werd nadat ik mensen over Puy du Fou vertelde. Het antwoord is: nee, dat kan niet. Je hebt namelijk minstens twee dagen nodig! Het enorm uitgestrekte park (ruim 55 ha!) heeft zo’n groot aanbod aan shows, dat het sowieso qua planning niet mogelijk is om ze allemaal op één dag te zien. Ondanks dat de meeste shows drie tot vijf keer per dag opgevoerd worden. Tussen de shows door is het onmogelijk om je te vervelen. Van de ene naar de andere show lopen is al een avontuur op zich, vanwege de prachtige natuur en tot in detail nagebouwde historische dorpjes. Langs “L’Allée des Volières” sta je oog in oog met prachtige roofvogels. In La Vallée Fleurie loop je langs honderden jaren oude eikenbomen, watervallen en prachtige bloemen. In La Cité Médiévale ontdek je middeleeuwse ambachten en in het gehucht “Le Fort de l’An Mil”, pal naast de Vikingshow, zie je een ijzersmid aan het werk.

Prachtige natuur in Puy du Fou

De natuur geeft de hele dag door haar eigen unieke show

La Cité Médiévale, middeleeuws dorpje in Puy du Fou

La Cité Médiévale, één van de tot in detail nagebouwde historische stadjes

Daarnaast heeft het park ook een aantal zogenaamde “walk-throughs”: een belevenis waarbij je te voet op verkenning gaat en dus niet in een karretje of ander voertuig zit. Vaak met special effects en animatronics. De meest indrukwekkende vonden wij “Les Amoureux de Verdun”. Midden in het bos loop je langzaam naar beneden. Onder de grond loop je door de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Met donderend geraas hoor je de bommen om je heen vallen, die de verschillende scènes die je passeert letterlijk doen schudden. Dit alles, terwijl de liefdesbrieven tussen een soldaat en zijn verloofde worden voorgelezen. Ook hier speelt de emotie en “echtheid” weer de belangrijkste rol. De brieven zijn namelijk echt gevonden. En je loopt echte acteurs tegen het lijf, die de beleving nog intenser maken.

Deze shows moét je zien

Mousquetaire de Richelieu
De mooiste show die we ooit gezien hebben. In een gigantisch (binnen)theater trekt een spektakel van degenduels, flamencodanseressen en paardrijkunsten aan je voorbij. Dit alles in een verbluffend mooi decor, waar tegen het einde van de show zelfs water een grote rol speelt…

Mousquetaire de Richelieu in Puy du Fou

Je kan de luchtverplaatsing van de degens bijna voelen…

Le Dernier Panache
De musical “Soldaat van Oranje” gezien? Je was vast onder de indruk van de draaiende tribune, de ongelooflijk mooie decors en “die ene scène met die zee”. Voor “Le Dernier Panache” heeft Puy du Fou duidelijk inspiratie opgedaan bij deze inmiddels bijna zeven jaar lopende voorstelling. Sommige scènes lijken zelfs een kopie. Alhoewel het verhaal van Le Dernier Panache misschien minder tot de verbeelding spreekt, zorgen de grootse en prachtige decors en projecties voor een onvergetelijke ervaring.

De indrukwekkende show “Soldaat van O…”, sorry: “Le Dernier Panache” bedoel ik natuurlijk

Les Vikings
In de intro van dit artikel hebben we eigenlijk al te veel verraden van deze show vol met actie en unieke special effects.

Les Vikings show in Puy du Fou

Wat doe je als Viking op een saaie zondagmiddag? Je plundert gewoon even een lief klein dorpje en maakt het dan met de grond gelijk…

Les Orgues de Feu
Prachtige watershow in het centrale meer van het park. Zodra het donker wordt, zweven in lichtkostuums bedekte muzikanten over het water. Dansend tussen fonteinen en vuur sluiten ze de dag muzikaal af.

Avondshow Les Orgues de Feu in Puy du Fou

Les Orgues de Feu, een oogstrelende afsluiting van de dag

Bourgondisch genieten

Yes! Eindelijk eens iets anders dan vette worsten en hamburgers van gerecycled karton.
Bourgondiërs als we zijn, besloten we een aantal restaurantjes te proberen, voor zowel de lunch als het diner. Wat een verademing! Prachtig gethematiseerd, met de bediening in bijpassende kleding. Wij aten hier:

Le Bistrot
Alsof je een knus restaurantje in een klein Frans dorpje binnenloopt. Genieten van de traditionele Franse keuken!

Restaurant Le Bistrot in Puy du Fou

Ook in de restaurants kijk je je ogen uit. Zoals in het gezellige “Le Bistrot” aan het “Bourg 1900” plein

L’Ecuyer Tranchant
Buffetrestaurant in het nieuwste themahotel “La Citadelle”, met vooral heerlijke grillgerechten. De “Ecuyer Tranchant”, de schildknaap, snijdt het vlees ter plekke.

La Mijoterie Du Roy Henry
Dit vonden wij het leukste concept. Je krijgt een houten plank met drie ronde uitsparingen, voor het voor-, hoofd- en nagerecht. Je stelt deze samen door uit het buffet gelijk voor elke gang een pannetje te kiezen.

Restaurant La Mijoterie Du Roy Henry in Puy du Fou

Grappig concept: vul zelf je plankje met voor-, hoofd- en nagerecht

Les Deux Couronnes
Buffetrestaurant in het “kasteel” naast het Camp du Drap d’Or campingresort. Ook hier staan grillgerechten centraal, maar vooral het toetjesbuffet steelt de show. Kleurrijke macarons, een aardbeienpiramide en chocoladegebak. Momentje, ik veeg even wat kwijl van m’n toetsenbord.

L’Échanssonerie
Ook hier de traditionele Franse keuken, in het kasteel waar het allemaal begonnen is: Le Château du Puy du Fou.

La Cité Nocturne: de stad van de nacht

Pal naast het Grand Parc vind je vier themahotels en een park met luxe tenten. In deze “Cité Nocturne”, de stad van de nacht, gaat de magie van het park door. Wij sliepen in het april van dit jaar geopende hotel in kasteelthema “La Citadelle”. Overnachten achter de vestingsmuur van een middeleeuws kasteel! Ook hier word je weer ondergedompeld in de geschiedenis. Je loopt de ophaalbrug over, onder het valhek door en zo de binnenplaats van het kasteel op. Ook hier weer medewerkers in prachtige kostuums, tot in detail uitgewerkte kamers en een prachtig restaurant. Ongelooflijk ook, dat ze in de Middeleeuwen al airco en een regendouche hadden!

Themahotel La Citadelle in Puy du Fou

Slapen in een middeleeuws kasteel met regendouche en airco 🙂

La Cité Nocturne is heel divers. Slaap je liever in het oude Rome? In “La Villa Gallo Romaine” loop je zo een Romeins dorpje in.

Themahotel La Villa Gallo Romaine in Puy du Fou

De prachtige binnentuin van themahotel “La Villa Gallo Romaine”

Of vind je een bungalowtje toch prettiger? In “Les îles de Clovis” slaap je in een op palen in het water gebouwd huisje, midden in de natuur. Ook aan de liefhebbers van glamping is gedacht. Overnacht op “Le Camp du Drap d’Or” in een luxe tent, die van buiten iets weg heeft van een vrolijke circustent.

Camping Le Camp du Drap d'Or in Puy du Fou

“Glamping” in Renaissance-sferen. Je hoeft dus niet met een perkamentrol naar het toiletgebouw

Tenslotte kun je ook nog kiezen voor een gezellige herberg met unieke kamers, zoals de “Spiegelzaal” en het “Rariteitenkabinet”, in herberg “Le Logis de Lescure”, uit de 18e eeuw.

Een park met een ziel

In de titel van dit artikel noem ik Puy du Fou een “park met een ziel”. Dat klinkt misschien wat romantisch. Maar het heeft een aantal unieke kenmerken in zich, dat het tot een bijzonder, niet-alledaags park maakt. Men houdt zich bijvoorbeeld actief bezig met de bescherming van bedreigde diersoorten. Het park heeft geen winstoogmerk en investeert alle opbrengsten direct weer in het creëren van nieuwe belevingen. Het geeft ruimhartig aan goede doelen en het heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Maar je merkt aan alles dat er met hart en ziel wordt gewerkt om de bezoeker niet alleen een hele leuke dag te bezorgen, maar om ook een boodschap mee te geven.

Wat ons verder opviel, was de creativiteit en kwaliteit van met name de shows. Elke show heeft indrukwekkende special effects en “wat? hoe kan dat nou?” onderdelen. Water, vuur en spectaculaire stunts spelen een belangrijke rol. Maar zeker niet de hoofdrol. Die is altijd voor de acteurs, die de knappe prestatie leveren om je in een show van maximaal zo’n dertig minuten volledig mee te sleuren in het verhaal. Er is overigens letterlijk geen enkele show in het park zonder acteurs. Zelfs de korte fonteinenshow die overdag in het park wordt opgevoerd, wordt live “gedirigeerd” en dat geldt ook voor “Les Automates Musiciens”. Deze “poppenshow” van musici die uit de ramen van de huisjes en winkeltjes aan een dorpspleintje hun vrolijke deuntjes spelen, wordt geïntroduceerd door de plaatselijke politie-officier uit het jaar 1900.

Goed om te weten

Puy du Fou is met de auto, trein en het vliegtuig goed te bereiken, maar wij geven de voorkeur aan vliegtuig + huurauto. Je vliegt in een uurtje naar Nantes en rijdt dan binnen nog eens een uurtje naar het park. Parkeren bij het park is gratis!

Belangrijkste voorbereiding als je Puy du Fou gaat bezoeken: plannen! Neem even de tijd om je dag zo goed mogelijk samen te stellen. Zo zie je zo veel mogelijk shows. Gebruik daarvoor de dagelijks gedrukte plattegrond met het overzicht van die dag. Puy du Fou bekijkt namelijk per dag hoe vaak een show speelt. Daarbij wordt rekening gehouden met de verwachte bezoekersaantallen van die specifieke dag. Gebruik daarbij vooral ook de app. Deze vonden wij onmisbaar, omdat je daarmee alles wat je die dag wilt zien en doen in je persoonlijke dagplanning kan opnemen. Ook zie je de dichtstbijzijnde shows en restaurants aan de hand van je GPS locatie.

Het park is behoorlijk uitgestrekt, waardoor je soms wel een kwartier aan het lopen bent van de ene naar de andere show. Bezoek tussen de shows door vooral ook de genoemde “walk-throughs”, de fonteinenshow en de stadjes. Wandel door de prachtige natuur en eet een hapje in één van de meer dan 20 eetgelegenheden. Op drukke dagen kan het moeilijk zijn om een plekje op de tribunes te bemachtigen. Soms staat er een uur voor aanvang van de show al een wachtrij. Wij raden je dan ook aan om sowieso vooraf een “fastpass” te kopen. Deze “Pass Émotion” geeft je voor € 12,- per persoon per dag gereserveerde plaatsen bij bijna alle shows. Er wordt een voorbehoud gemaakt, want je moet wel ongeveer een half uurtje van tevoren aanwezig zijn, en een plekje wordt niet gegarandeerd. Maar wij waren er in één van de drukste weekenden van het jaar, en konden met deze pas altijd een prima plekje vinden.

Pass Émotion, de Fast Pass van Puy du Fou

Echt doen: de “Fast Pass” met de prachtige naam “Pass Émotion”

Voor een park dat meer en meer internationale gasten wil trekken, viel het ons op dat er maar weinig medewerkers Engels spreken. Dit gaf wat onduidelijkheid, in met name de restaurants en het hotel. Zelfs medewerkers van begin twintig staarden ons in paniek aan als we vroegen of ze misschien Engels spraken. Dit werd echter altijd netjes en vriendelijk opgelost, door ons toch zo goed als het kon te woord te staan of even een collega erbij te roepen. Alle shows en andere “bezienswaardigheden” zijn alleen in het Frans. Voor een aantal shows is wel een “vertaalkastje” met koptelefoon verkrijgbaar voor € 15,- per persoon per dag. Maar wij raden deze niet aan. Zelfs op de maximale stand is de audio veel te zacht in vergelijking met de stemmen en muziek van de show. Daardoor wordt deze volledig overstemd. Er wordt nu gewerkt aan het integreren van de vertalingen in de bestaande Puy du Fou app, waardoor geen apart kastje meer nodig is.
Overigens is de website van Puy du Fou wel in het Nederlands beschikbaar.

Het park is erg geschikt om met kids te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat sommige shows misschien wat te heftig kunnen zijn. En dat is eigenlijk een groot compliment: de shows verbazen, verwonderen, maar bovenal: ze raken je echt!

Maak een paar dagen deel uit van de roerige geschiedenis en laat je betoveren door spektakel, heldhaftige ridders, indrukwekkende special effects en spannende gevechten. Maar vooral….. door echte mensen die je met hart en ziel iets willen meegeven en al je zintuigen willen prikkelen met hun vakmanschap. Met als enige doel: onvergetelijke momenten creëren!

 

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>