Articles

Voel de vrijheid met de camper door Zweden

De boot vanaf Kiel in Duistland meert aan in Göteborg. Na een comfortabele reis aan boord begint onze vierweekse rondreis met de camper nu echt! Nog wat onwennig rijden we de eerste tientallen kilometers vanaf Göteborg langs de Zweedse westkust. Ik vind het gelijk erg gezellig. De kinderen zitten achter ons op de bankjes aan een tafel. We zingen luid …

Lees verder  

Vakantie in Zuid-Zweden met kinderen

Vakantie in Zuid-Zweden met kinderen: 15x doen in het echte Zweden! De uitgestrekte natuur is de grootste speeltuin. Hier maak je meerdaagse kanotrips en trollenwandelingen, ga je bessen plukken en spoorfietsen. Je kunt er urenlang mountainbiken, op zoek naar elanden en relaxen op het terras, terwijl je smikkelt van een kaneelbroodje bij een fika. Maar je kunt ook de actie opzoeken in een van de klimparken!

Lees verder  

Zuid-Zweden – de wildernis van Getnö Gård

Zuid-Zweden is prachtig! De regio Småland heeft meren, bossen en massa’s stenen uit de ijstijd. De natuur heeft er volop de ruimte. Ik ben hier op uitnodiging van Ingrid Olssen, eigenaresse van natuurcamping Getnö Gård. Ooit was het een geitenboerderij, nu wordt er primitief gekampeerd op het eiland in Lake Åsnen. Ingrid wil me graag het nieuwe Åsnen National Park …

Lees verder  

Isaberg Mountain Resort in de zomer

De eerste dagen van onze rondreis door het zuiden van Zweden verbleven we in de buurt van Isaberg Mountain Resort. Een fantastische vakantiebestemming waar je gerust meerdere weken kunt doorbrengen. Isaberg richt zich op actieve gezinnen. Zo gingen we er downhill mountainbiken, kajakken, rodelen en klimmen.

Lees verder  

De wereld van IKEA

Als je door de Zweedse regio Småland reist, moet je zeker even overnachten in het IKEA Hotel en een dagje IKEA Museum meepakken. Je vindt ze allebei in het plaatsje Älmhult: de plaats waar het voor Ikea allemaal begon. Laat je even onderdompelen in de echte IKEA sfeer en kom alles te weten over dit wereldberoemde woonwarenhuis.

Lees verder  

High Chaparral, het Wilde Westen van Zweden

Schietende cowboys, gewetenloze bandieten, hebzuchtige goudzoekers, vreedzame indianen en een strenge dorpssheriff – in Zweden? Ja! 50 kilometer ten zuiden van Jönköping vind je het populaire themapark High Chaparral. Zodra je de indrukwekkende toegangspoort van deze stad binnengaat, word je onderdeel van het Wilde Westen en stap je zo het Amerika van 200 jaar geleden in. Direct krijg je het …

Lees verder  

Bezoek Pippi Langkous in Astrid Lindgrens World

Vimmerby, de geboorteplaats van schrijfster Astrid Lindgren, is een ideale bestemming voor families met kinderen. Hier vind je niet alleen het populaire themapark Astrid Lindgren’s Wereld, maar ook het elandenpark Virum Älgpark en het hoogste klimpark van Scandinavië: Vimmerby Adventure. De omgeving met de typerende rode huisjes en eindeloze bossen en meren straalt de sfeer van Pippi Langkous uit en …

Lees verder  

Zweeds Lapland in de zomer

Lapland, voor vele reizigers een iconische bestemming. Bekend van het Noorderlicht, elanden, rendieren en husky’s, meters hoge sneeuw en de lange winterdagen waar de zon zich nauwelijks laat zien. Maar wist je dat Zweeds Lapland ook in de zomer een geweldige bestemming is om van jouw vakantie te genieten. Wij geven je 5 redenen voor een zomerreis naar Zweeds Lapland!

Lees verder  

Lapland Trail: hiken, helikoptervlucht en Sami

Vakanties in de natuur zijn de afgelopen jaren steeds populair geworden. Steeds meer reizigers vinden hun weg in de bergen en hiken is populairder dan ooit. De meeste mensen kiezen voor hikes in de Alpen. Maar de Lapland Trail bewijst: voor een echt toffe meerdaagse hike moet je in het noorden zijn. Kies voor deze hike van 6 dagen over een van de mooiste stukken van de Kungsleden in Zweeds Lapland!

Lees verder  

Wintersportbelevenis in Zweden

Je kunt in Zweden alpineskiën op de zogeheten fjälls in een wit Sahara-achtig landschap waar hier en daar een berg -een fjäll- bovenuit steekt. In zo’n fjällen landschap ligt Stӧten, waar we net zijn aangekomen. Het is al donker, maar we kunnen op een paar verlichte pistes die avond nog skiën. Alpineskiën, ongeacht de klok We nemen de stoeltjeslift en …

Lees verder  

Rondreizen door Zweden met de trein

Naar Zweden met de trein? In dit artikel vertellen we je welke bijzondere hoogtepunten van Zweden je niet wil missen! Deze Zweedse plekjes wil je niet missen Zweden heeft zo’n goed openbaar vervoernetwerk dat je vrijwel overal met de trein of bus komt. Soms is het handig om een fiets te huren en het laatste stukje per fiets te doen. …

Lees verder  

Waarom je in september in Lapland wilt zijn

Bomen die van fel groen in intens rood en geel veranderen. Bossen die overvol raken van de sappigste bessen en heerlijkste paddenstoelen. Rendieren die vol energie om je heen rennen wanneer je aan het hiken bent. Tijdens de Ruska periode in Lapland is het de hele dag door feest. In dit artikel lees je waarom september zo’n mooie maand is om naar Lapland te gaan. Tipje van de sluier: je kunt dan ook het noorderlicht zien!

Lees verder  

Nordic Woods avontuurlijk kamperen in Zweden

Verborgen in de ongerepte natuur van Zweden vind je de avontuurlijke camping van Nordic Woods. Een plek diep in de Zweedse wildernis aan één van de mooiste meren van Scandinavië. Trek deze zomer samen met je vrienden, vriendinnen of gezin de natuur in van National Parc Åsnen. Overnacht in een knusse nomadische tent en ga 7 dagen back to basic – maar wel met sauna on the lake, gave activiteiten zoals een kano expeditie en een elandsafari. Ga je mee op avontuur met Nordic Woods!.

Lees verder  

Zweden schrapt negatieve COVID-test

Zweden opent haar deuren weer voor reizigers. Reizigers naar Zweden hoeven niet langer een negatieve COVID-test te laten zien voordat ze het land binnenkomen. Dit heeft de regering van het Scandinavisch land zojuist bekend gemaakt.

Lees verder  

De kwaadaardige waterval Styggforsen

Op de weg van Rättvik naar Furudal vind je Styggforsen, een mooi natuurreservaat met een prachtige waterval. Je kunt een wandeling maken die je van de top naar het dal van de waterval brengt. Deze wandeling van nog geen kilometer is prima te doen met kinderen en onderweg kunnen ze spelen in de stroming onderaan de waterval. Ontstaan uit vuur …

Lees verder  

Elanden spotten in Midden-Zweden

Zweden heeft de dichtste elandenpopulatie ter wereld, waardoor je een grotere kans hebt om de dieren te spotten. De populatie wordt geschat tussen de 300.000 en 400.000 elanden. Toch is het zien van elanden in Zweden zeker geen garantie. De dieren gaan zo op in hun natuurijke omgeving, dat je echt een beetje geluk en geduld nodig hebt om ze te kunnen zien.

Lees verder  

Met Stena Line naar Zweden

Stena Line naar Zweden Wij kozen ervoor om de boot naar Zweden te pakken. Enerzijds om het aantal uren in de auto te verminderen, anderzijds omdat we het gewoonweg een keer wilden proberen. Het alternatief wanneer je met de auto Zweden wilt bereiken, is via Denemarken. Sinds de opening van de Öresundbrug op 1 juli 2000 is de reis met …

Lees verder  

Bourgondisch genieten in avontuurlijk Zweden

In Dalarna (Midden-Zweden) ontmoetten we afgelopen zomer de familie Meersman. In de zomer van 2018 besloten Davy en Evi, samen met hun kinderen Maité, Marie-Lou en Maurinne, het drukke leven in België vaarwel te zeggen; ze kochten een oud schoolgebouw in één van de mooiste en meest toeristische regio’s van Zweden.

Lees verder  

Top 3 noorderlicht bestemmingen

Op de bucketlist: groene golven die in slow motion langs de sterren aan de hemel dansen. Maar wat zijn nu de beste noorderlicht bestemmingen? Hier hebben we de top 3 mooiste en beste plekken om het noorderlicht te zien voor je verzameld.

Lees verder  

Orsa Grönklitt in Zweden

Liefhebbers van actieve vakanties opgelet! Wil je wandelen of mountainbiken door uitgestrekte bossen? Kanoën, vissen of zwemmen in kraakheldere meertjes? Of zoek je liever de spanning op door met een quad de berg op te gaan? Het kan allemaal in Orsa Grönklitt in Midden-Zweden!

Lees verder  

Zweden met kinderen – de leukste activiteiten in Dalarna

Op vakantie naar Zweden met kinderen? Afgelopen zomer maakten we een waanzinnig gave rondreis door de regio Dalarna in Midden-Zweden. De rust, de ruimte, de natuur, de veelzijdigheid aan activiteiten en bezienswaardigheden, we zijn stapelverliefd geworden op dit prachtige land! En dat Midden-Zweden zo’n populaire vakantiebestemming is voor gezinnen met kinderen is niet voor niets! We zetten de leukste activiteiten in Dalarna op een rij.

Lees verder  

Actief in Småland

Zweven door de bossen De langste zipline van Europa. Met een gezamenlijke lengte van meer dan vier kilometer. In het hart van Småland. Bovenop een berg in Kronoparken om precies te zijn. Dwars door de bossen. Dat wekt verwachtingen. Het basecamp van Little Rock Lake Zipline komt in zicht. Twee spitse torens die met een brug zijn verbonden. Ongemerkt zijn …

Lees verder  

Schattig Småland

Zweden is erg kindvriendelijk en heeft in de zomer veel te bieden. Småland is bij uitstek een regio die uitermate geschikt is voor een rondreis met kinderen. De combinatie van de bossen, meren, de kust en leuke stadjes maakt het een veelzijdige bestemming. Met name Västervik is een verborgen pareltje waar je zeker een aantal dagen door kan brengen.

Lees verder  

Kanotocht Zweden: less comfort, more life

Een week lang kanoën door de ongerepte natuur van Scandinavië? De Blöm-Fox is een prachtige kanotocht Zweden van 90 kilometer, die je kunt afleggen zonder dat je ervaring met kanoën, survivallen of de Scandinavische wildernis nodig hebt.

Lees verder  

Family travel in zomers Zweeds Lapland

Eerste nacht in de stad Het is maar een klein kwartiertje vanaf het vliegveld naar Skellefteå. Met een slordige 30.000 inwoners is dit het tweede grootste stadje van de provincie Västerbotten. Zelf noemen de locals alles boven Stockholm met enige trots Northland. Hoe provinciaal het ook klinkt, stiekem voelt het met het drukke verkeer en volle parkeerplaatsen best stedelijk aan …

Lees verder  

Midden-Zweden – beschaafde wildernis

De meren van Midden-Zweden: hoe verlaten zijn ze eigenlijk? Begint daar de wildernis van Scandinavië? Ik ga vijf dagen kijken en het antwoord is: nee, ik krijg geen ‘into the wild’ gevoel. Maar voor de meeste toeristen hoeft dat ook niet, merk ik hier al snel. Lekker hiken, kanoën en vissen, en toch overal 4G en altijd wel ergens een …

Lees verder  

7 hotspots in Gamla Stan, Stockholm

Over Gamla Stan Gamla Stan is pittoresk wijkje met ongeveer 3.000 inwoners. Het trekt jaarlijks veel toeristen door de grote hoeveelheden aan cafés, souvenirwinkels, galerieën, restaurants en musea (Nobelmuseum, Postmuseum etc.). Met haar smalle steegjes en oude huizen in Noord-Duitse stijl gecombineerd met Zuid-Europese kleuren is het echt een aanrader deze wijk te bezichtigen als je op citytrip bent in …

Lees verder  

Zweden – gestrand op een eiland – leuk!

Hjärtligt Välkommen! Klusjesman Ingvar Johansson wacht op me en geeft me de sleutel van mijn hut. De laatste 10 km rij ik stapvoets want het begint te sneeuwen en de weg wordt glad. Ik sta aan het begin van een mooie trip door het merengebied van Zuid-Zweden, denk ik dan nog… Maar de sneeuw maakt alles anders. De volgende dag …

Lees verder  

De geheimen van Öland

Vijf redenen waarom een bezoek aan Öland, de zuidelijke parel van Zweden, de moeite waard is! Het eiland heeft niet alleen de meeste zonuren van Zweden en het populairste oogstfeest, maar is ook veelzijdig en een ware inspiratiebron voor de vele kunstenaars in dit gebied!

Lees verder  

Stockholm op twee wielen

Stockholm is zonder twijfel een groene stad. Niet alleen voor het water is voldoende plaats, ook parken zijn er volop. Nog iets waar Stockholm in uitblinkt, zijn de uitstekende mogelijkheden voor fietsers. Vooral Djurgården, het grootste park van de stad, leent zich goed voor een verkenningstocht op twee wielen.

Lees verder  

Stockholm ondergronds

Kilometers kunst In de jaren ’50 van de vorige eeuw ontstond er in Zweden een debat over het toegankelijker maken van kunst voor het grote publiek. In 1955 werd een motie om de metrostations van Stockholm te vullen met kunst aangenomen door de gemeenteraad. In 1957 was T-Centralen (‘Centraal Station’) het eerste Zweedse metrostation dat met kunst werd gevuld. In …

Lees verder  

Stockholm from a rooftop view

Guided tours vind je in grote steden in alle soorten en maten. Stockholm heeft een variant die wel heel bijzonder is: de rooftop walk. Vanaf de daken van het oude parlementsgebouw krijg je een 360 graden uitzicht over de Zweedse hoofdstad, inclusief adrenalinestoot en knikkende knieën. Dit is Stockholm ‘from a rooftop view’.

Lees verder  

Inspiratie: reisfoto’s Zweden

Op uitnodiging van Visit Sweden bracht Reishonger een vierdaags bezoek aan Orsa-Grönklitt in Midden-Zweden. Hier vind je prachtige foto’s van het natuurschoon van Zweden en berenpark Orsa-Grönklitt, toeristische topbestemming in Zweden!

Lees verder  

Verrassend Zweden – dag 3

Voor actieve familievakanties is Zweden echt The place to be! Wie het gevoel van het natuurschoon van Noord-Amerika of Canada wil ervaren, maar hier niet het budget voor heeft, is Zweden een echte aanrader!

Lees verder  

Verrassend Zweden – dag 2

Op uitnodiging van Visit Sweden brachten wij een bezoek aan het berenpark Orsa-Grönklitt in Zweden. Een reisverslag over kanoën op het Rädsjön meer, het prachtige bergdorpje Fryksas en een bever en elanden safari.

Lees verder  

Midzomer in Zweden

Midzomer in Zweden is een van de grootste volksfeesten. De regio Dalarna in het midden van Zweden viert dit feest ieder jaar op grootse wijze. Het eerste weekend na 21 juni trekken dan tienduizenden mensen naar deze streek, planten daar volgens traditie een meiboom, spelen muziek en zijn gekleed in prachtige kostuums.

Lees verder  

Wild kamperen in Zweden

Het reisgezelschap bestaat uit vier jonge twintigers. Ons vervoermiddel: een zwarte Renault Mégane waarvan de koffer tot aan het plafond volgepropt met slaapgerief en eten. Duur van de reis: een week. Bestemming: Stockholm met een pitstop in Kopenhagen.

Lees verder