Markten saai? Niet in India!

Een bezoek brengen aan een lokale markt of bazaar is een leuke en veilige manier om kennis te maken met de Indiase cultuur. Je kan volledig opgaan in de mensenmassa en langs stalletjes en door smalle straatjes dwalen tot je geen voeten meer over hebt en de hersenen geen nieuwe indrukken meer kunnen verwerken. En niets is heerlijker dan tijdens het struinen met regelmaat wat te eten bij een van de vele stalletjes. De geurige, kruidige en soms zeer pittige lokale specialiteiten zijn het proberen meer dan waard.

We hebben 9 waanzinnige Indiase markten verzameld inclusief tips voor het proeven van typisch Indiaas eten.

#1 Chandni Chowk, Old Delhi

Misschien wel de bekendste, grootste en meest hectische outdoor bazaar is Chandni Chowk in het oude Delhi, bij het beroemde Rode Fort. Deze markt is een overdonderende plek waar alles in geuren en kleuren op je afkomt. Gedroogd fruit, ontelbare soorten masalas (kruiden), paneer (verse Indiase kaas), stapels fruit en de gekste groente. Wie trek heeft, koopt Chaat, een gefrituurde wafel met aardappel, kikkererwten, yoghurt en chili. De allerlekkerste Chaat eet je bij Natraj Dahi Bhalle Wala, favoriet van de locals.

markten india

Markten saai? Niet in India!

#2 Mahatma Jyotiba Phule Market, Mumbai

Een oude bekende: de Crawford Market. Een gigantische markt die al bestond in de tijd van de Britse Raj en inmiddels is omgedoopt tot Mahatma Jyotiba Phule Market. Hier struin je langs eindeloze meters kramen en winkeltjes met fruit, groente, vlees, vis, Indiase snacks, cosmetica, de beste kruiden en zelfs levende (huis)dieren. Deze markt is te vinden in hartje Mumbai, niet ver van het station en is dagelijks geopend.

#3 Floating Vegetable Market, Srinagar

De drijvende groentemarkt op Dal Lake in Srinagar is de enige in zijn soort in India. Je vindt de floating market in Jammu en Kasjmir, de noordelijkste deelstaat van het land. Dagelijks brengen lokale boeren er hun groente en fruit aan de man vanuit shikaras, traditionele bootjes, die tussen lotusplanten op het meer dobberen. Om deze inmiddels toeristische attractie te bezoeken moet je vroeg uit de veren. De markt is ‘open’ tussen 05.00 en 07.00 uur.

#4 Gola Dinanath Market, Varanasi

In een van de kleurrijkste en oudste steden op aarde staat misschien wel de grootste kirana (groentemarkt) van Azië. Op de Gola Dinanath Market in Varanasi worden meer dan 20.000 soorten medicinale (Ayurvedische) kruiden verkocht. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een middeltje voor, van diabetes tot hartproblemen. Tip: bezoek deze markt met een gids en ervaar Varanasi op een speciale manier.

markt varanasi

Varanasi, een van de kleurrijkste en oudste steden op aarde

#5 Bada Bazaar parfummarkt, Kannauj

Al duizenden jaren lang worden in de kleine stad Kannauj aan de oevers van de Ganges attar, natuurlijke parfumolie, geproduceerd. En dus groeide deze plaats, op zo’n 80 km van Kanpur, uit tot de parfumhoofdstad van India. Bezoek de Bada Bazaar voor een geurige paar uurtjes in tientallen parfumshops en test zoveel geuren en oliën je wilt, er zijn meer dan 650 soorten.

#6 Khari Baoli kruidenmarkt, Old Delhi

Echte liefhebbers van de spicy Indiase keuken gaan naar Khari Baoli, een van de grootste spice nmarkets in Azië die al sinds de 17e eeuw bestaat. Duizenden verkopers stallen iedere dag honderden soorten kruiden, specerijen, noten, gedroogd fruit en etenswaren uit. De Khari Baoli Market staat in het oude Delhi in de buurt van het Rode Fort.

#7 Ima Keithel Women’s Market, Imphal

Imphal, de hoofdstad van de Indiase staat Manipur, heeft een echt unieke markt. De Ima Keithel Market is een ‘women only’ domein, geheel gerund door (getrouwde) vrouwen. De kleurrijke markt is al meer dan 100 jaar oud en is het symbool voor vrouwengelijkheid in India. De verkooplicenties worden van generatie op generatie doorgegeven. De 4.000 vrouwen die er werken verkopen etenswaren, Indiase snacks, kruiden en ambachtelijke spullen.

india markt

#8 Biryani bij Lucky’s restaurant, Mumbai

Struinend over de Indiase markten, ontkom je niet aan street food en tussen al dat lekkers is de biryani een regelrechte klassieker. Het gerecht is een mix van gestoofd gevogelte of rundvlees, diverse kruiden zoals koriander en munt en geurige rijst. De heersers van het Mogol-rijk waren er al dol op en het typische Indiase gerecht blijft mateloos populair. Ben je in Mumbai, proef dan vooral de biryani’s bij Lucky’s restaurant niet ver van Bandra Station, vooral de biryani’s met kip en lamsvlees vallen in de smaak.

#9 Paranthas bij Not Just Paranthas, New Delhi

Tot slot is een Indiase parantha altijd goed idee, als ontbijt of tussendoortje. Het is een soort pannenkoekje dat je vult met onder meer aardappelen, bloemkool, eieren, bananen of Indiase dal gemaakt van peulvruchten. Deze doop je in yoghurt, curry of chutney. Een eettip voor New Delhi is Not Just Paranthas (ook voor tikka’s en curry’s) dat maar liefst 100 creatieve parantha-soorten op het menu heeft staan. Op te eten met je rechterhand.

avondmarkt india

Een bezoek brengen aan een lokale markt is een leuke manier om kennis te maken met de Indiase cultuur

Om in India te komen zijn er verschillende maatschappijen welke vanaf Amsterdam naar India vliegen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat altijd uit naar een directe vlucht. De goedkoopste directe vluchten van Amsterdam naar Delhi en Mumbai kosten rond de € 550,- per persoon en worden uitgevoerd door Jet Airways, een maatschappij die ik als zeer aangenaam heb ervaren. De service staat er hoog in het vaandel en het cabinepersoneel straalt uit dat ze met plezier werken en oog hebben voor persoonlijke aandacht. Daarnaast waande ik me tijdens de maaltijd al een beetje in India, terwijl ik normaal niet erg gecharmeerd ben van maaltijden op grote hoogte. Zelfs mijn Indiase buurman in het vliegtuig vond het prima te eten, hoewel het volgens hem niet kan tippen aan de smaak van de eetstalletjes op de markten. Iets dat ik later heb moeten beamen.

  1. Pingback: India | Alle kleuren van de regenboog - OmniTraveler.nl

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>