Contradictie Curaçao

Als je aan Curaçao denkt, dan denk je vast aan een heerlijk tropisch paradijs met witte zandstranden, altijd lekker weer en die leuke kleurige geveltjes in Willemstad. Maar Curaçao heeft veel meer te bieden dan je misschien zou verwachten. Curaçao is geen groot eiland, zo'n 70 bij 5-14 km, des te opvallender is het hoe veel er te zien en te doen valt.

Proef de heerlijke lokale lekkernijen bij de snèks en toko’s die over het hele eiland rijk vertegenwoordigd zijn. Geniet van de exotische gerechten met bijzondere ingrediënten zoals bijvoorbeeld cactus of leguaan. Ontdek de natuur in het Christoffelpark of maak kennis met de nieuwste watersport “Flyboarden” in het azuurblauwe water van de Sint Jorisbaai. Ook cultuurliefhebbers komen op het eiland van Curaçao aan hun trekken. Curaçao kent een rijke historie. De overblijfselen hiervan zijn over het hele eiland terug te vinden in de vorm van slavenhuisjes en grote landhuizen. Ontdek de vele mogelijkheden van dit geweldige eiland: Curaçao is veelzijdiger dan je denkt!

Tongstrelende lokale gerechten en delicatessen bij snèk en toko (lokale markt)

Curaçao is in haar rijke geschiedenis meerdere malen bezet geweest door verschillende landen en volkeren. Na elke bezetting door een land zijn er mensen met hun invloeden blijven wonen. Curaçao is om die reden een mengeling van verschillende culturen uit Zuid-Amerika, Afrika en Europese landen. Dit vind je terug in de exotische keuken van Curaçao. Je kunt er dan ook genieten van een keur aan gerechten met de meest uiteenlopende smaken; de Creoolse keuken, of “Kuminda Krioyo”.

Wil je eens wat anders uitproberen? Probeer dan bijvoorbeeld eens een stoofschotel van leguaan, of een soep van ditzelfde reptiel. Het smaakt een beetje als kip. Je kan de soep bij uitstek eten bij Jaanchie’s Restaurant bij Westpunt. En wanneer je op de “Marshe Bieu” (oude markt) bent, mag je de cactussoep “hobi duchi” niet overslaan. Dit geldt ook voor het eten van een “snek”, heerlijk gekruid vlees met patat of een broodje. Je eet deze sneks bij de gelijknamige gelegenheden die over het hele eiland te vinden zijn.

Avontuurlijke jeeptour door Christoffelpark

Een bezoek aan het groene Christoffel Nationaal Park is letterlijk het ‘hoogtepunt’ van Curaçao. De Christoffelberg, gelegen in het Christoffelpark, is namelijk met 370 meter de hoogste berg van het eiland. Het park omvat drie voormalige plantages (Savonet, Zevenbergen en Zorgvlied) en werd gevormd rond 1970. Je kunt diverse tours maken door het park in een open jeep. Mooie vergezichten worden tijdens deze tour afgewisseld met steile afdalingen, waar de parkbeheerder de jeep behendig met grote snelheid overheen rijdt. Tevens geeft hij je uitleg over de geschiedenis van het park en de uitgebreide flora en fauna die in het park te vinden zijn. Op de Christoffelberg zijn alle flora en fauna van het hele eiland verzameld.

Actief op Curaçao

Voor de sportieveling is er op het eiland van Curaçao ook genoeg te ondernemen. Een absolute must-do blijft natuurlijk het duiken en snorkelen in het helderblauwe water van het eiland. Zwemmen tussen gekleurde vissen en schildpadden is geen uitzondering in de wateren van Curaçao. De onderwaterwereld ziet eruit als een paradijs. De vele inhammen, baaien en koraalriffen maken het eiland tot een uitgelezen plek voor duikers. Duiken is één van de populairste watersporten op Curaçao en het wemelt er van de duiklocaties.

Voor snorkelaars vormen de parelwitte zandstranden de perfecte toegang tot onder andere het Curaçao Underwater Park met onderwaterroutes die speciaal voor hen zijn uitgezet. Deze zijn gelegen vlak voor de kust van het Curaçao Seaquarium en strekt zich uit over 20 km, tot aan Oostpunt, het zuidoostelijke puntje van het eiland.

Naast activiteiten als bergbeklimmen, quad rijden, mountainbiken, paardrijden en een diversiteit aan watersporten vind je op Curaçao de nieuwste watersport van dit moment: het flyboarden. Als je eens uit wilt proberen hoe het is om te vliegen boven water, dan is flyboarden de ultieme uitdaging! Meters boven de zee kun je allerlei trucs uithalen op een speciale constructie. Flyboarden is een waanzinnige ervaring voor mensen die van water, zwemmen en een gezonde dosis spanning houden. Zonder twijfel de meest spectaculaire sport van dit moment!

De Sint-Jorisbaai en het Spaanse water worden veel gebruikt om de verschillende watersporten te beoefenen. De condities op deze plaatsen zijn hiervoor uitstekend. Overige watersporten die op het eiland kunnen worden beoefend zijn: windsurfen, kiteboarden en kitesurfen, SUP’en (stand up padling), kajakken, jetskiën en zeilen. Voor meer informatie hierover breng je een bezoek aan Curacao.com.

Indrukwekkende landhuizen en slavenhuisjes

Op het eiland Curaçao is de nodige historie terug te vinden in de vorm van landhuizen en slavenhuisjes. Curaçao is langere tijd in handen geweest van de Spanjaarden, die tot het inzicht waren gekomen dat er geen goud viel te halen en zoet water schaars was. Uiteindelijk hebben ze Curaçao links laten liggen, maar niet voordat ze de bewoners gevangen hadden genomen om hen op de plantages te werk te stellen. Er kwam een lucratieve handel op gang, de slavenhandel. Deze werden eerst getraind voor het werk op de plantages en werden later doorverkocht. De herinneringen uit deze tijd zijn op het eiland nog goed zichtbaar. Veel kleine slavenhuisjes zijn behouden gebleven en te bezichtigen op het eiland.

Na de verovering van Curaçao door Nederland, werden door de West Indische Compagnie veel plantages aangelegd om de schepen te bevoorraden. Maar het duurde niet lang voordat deze plantages werden overgenomen door families die huizen bouwden in de stijl zoals men in Nederland gewend was, aangepast aan de omstandigheden op Curaçao. Na het einde van de slavernij in het jaar 1814, kwamen de plantages vaak in de problemen wat leidde tot verval van deze huizen. Mede door het slechte klimaat en de onvruchtbare bodem leverde men destijds een permanente strijd om de plantages te verbouwen. De erfenis uit deze tijd bestaat uit meerdere en fraaie landhuizen. Tegenwoordig zijn veel van deze landhuizen opgeknapt en ingericht als museum (Knip), steakhouse (Brakkeput Mei Mei), kunstatelier (Jan Kok), hotel (Hotel Daniel) of restaurant (landhuis Dokterstuin). Ook de landhuizen Zeelandia, Brievengat, Chobolobo, Ascension en landhuis Pannekoek zijn intussen helemaal opgeknapt. Een bezoek aan deze landhuizen is zeker de moeite waard.

Landhuis Jan Kok

Hagelwitte zandstranden

Er is op Curaçao meer dan genoeg te doen om het eiland op de meest uiteenlopende manieren te beleven. De talrijke stranden van Curaçao kunnen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Op de hagelwitte zandstranden die symbool staan voor de Caribbean kun je heerlijk bijkomen van al je belevenissen op het eiland. Sommige van deze zandstranden zijn kunstmatig aangelegd, maar dat mag de pret niet drukken. De witte zandstranden in combinatie met het heldere azuurblauwe water zijn adembenemend mooi om te zien en nog beter om lekker te relaxen.

Overal op het eiland vind je schitterende baaien en witte stranden, vaak met goede voorzieningen. Aanraders zijn de stranden “Playa Forti”, beter bekend als Westpunt, “Playa Lagun” en “Playa Kenepa Grandi”, Grote Knip en “Playa Kenepa Chiki”, Kleine Knip. Ook “Porto Mari” is zo’n strand met wit zand, prachtig koraal en genoeg parasols voor een beetje schaduw. Veel bewoners van Curaçao gaan met de hele familie naar de Kleine Knip. Leuk dus als je je onder de locals wilt begeven.

Grote Knip, Curacao

Uitgaan op Curaçao

Wil je zien en gezien worden, dan is er geen betere plaats dan de naast elkaar liggende stranden van Cabana en Mambo Beach. Overdag geniet je vanaf je luxe loungebed van het zonnetje en het uitzicht op het helderblauwe zeewater, omringd door wit zand en palmen. ‘s Avonds wordt Mambo Beach omgeturnd in een nachtclub, met concerten, een openlucht bioscoop en dansevenementen. Als je geld te besteden hebt, is Mambo Beach the place to be. In het oosten van Curaçao vind je Jan Thiel, een ander luxe strand met populaire horecagelegenheden als Zanzibar en Zest en het trendy Papagayo Beach.

Ook het Avila Hotel, Fortkerk en Brakkeput Mei Mei hebben concerten. Voor live muziek moet je op donderdag avond bij Café De Heeren zijn, waar salsa en merengue op de menukaart staan. Voor het uitgaansleven is er K-Pasa, dat iedere week een overzicht geeft van dansmuziek, films, borrels en andere feestelijkheden.

Huurauto Curacao

Autohuur op Curaçao

Curaçao, inclusief het westelijke deel van het eiland, is makkelijk begaanbaar. De makkelijkste manier om Curaçao te ontdekken is dan ook met een huurauto. Bij Budget Rent a Car kan je een auto huren op Curaçao. Met vijf locaties op Curaçao, een ruime selectie huurauto’s, concurrerende prijzen en een snel en veilig online boekingssysteem, is er voor iedere reiziger een huurauto beschikbaar. Hatchbacks, sedans, kleine en grotere SUV’s en pickups.

Voor meer informatie over Curaçao ga je naar bezoekcuracao.com

Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>