Ontmoetingen met locals zijn vaak een mooie aanvulling op je reis. Maar hoe kom je in contact met lokale mensen, zonder dat het commercieel of massaal aanvoelt? Hiervoor bedacht Sanne Meijboom het sociaal travel platform 'I Like Local'. Reizen en emigreren is Sanne niet vreemd. Op dit moment woont zij in Hong Kong.

Sanne Meijboom is de oprichter van I Like Local

Hoe ben je in Hong Kong terechtgekomen?

“Ik woon nu iets meer dan een jaar in Hong Kong, samen met mijn man Ronald en ons dochtertje Luna. Wij zijn hier terechtgekomen via het werk van Ronald. Hiervoor heb ik in Nederland, India en Brazilië gewoond. Ik houd erg van andere landen en culturen en vind het enorm verrijkend.”

Hoe bevalt wonen en werken in Hong Kong? Wat zijn de grootste verschillen met Nederland?

“Nederland en Hong Kong zijn twee totaal verschillende werelden. Hong Kong is een erg compacte en daardoor drukke,levendige stad. In Hong Kong zie je bijna alleen maar hoogbouw. Dat komt door het grote aantal inwoners op zo’n klein oppervlak. Verder is het klimaat hier tropisch. In de zomer betekent dat hoge luchtvochtigheid en gemiddeld 30 graden. Daarnaast heeft Hong Kong hele mooie stranden. En ondanks de drukte kun je prachtig hiken in de omgeving. Dat is erg bijzonder.”

“Als startende ondernemer vind ik Hong Kong geen gemakkelijke stad. Het wordt voornamelijk gedomineerd door grote bedrijven. Daardoor is het ondernemende, creatieve karakter minder goed zichtbaar. Waar Amsterdam bruist van ondernemerschap en jonge initiatieven, zie je dat hier minder. Dat vind ik erg jammer, want dat geeft mij juist energie.”

Sanne Meijboom, de oprichter van I Like Local, in Brazilië

Hong Kong is een mix van culturen. Heb je al do’s en dont’s ontdekt?

“Aan de oppervlakte is Hong Kong inderdaad een zeer internationale stad. In realiteit is het echter een hele moderne Chinese stad, met veel Engelse invloeden en expats. De Chinese cultuur zie je duidelijk terug. Mensen zijn bijvoorbeeld erg op zichzelf en competitief ingesteld. Hier wacht men niet netjes totdat iedereen uit de metro is gestapt, nee, mensen wurmen zich naar binnen en proberen als eerste een plekje te bemachtigen. Heel anders dan in bijvoorbeeld Japan, waar ik recent ben geweest. Daar staat men netjes in een rij.”

“Verder is men in Hong Kong servicegericht ingesteld en heeft men veel respect voor een ander. Een goed voorbeeld is dat je een kaart (visitekaart of bank-/creditcard) altijd met twee handen aangeeft/aanpakt uit beleefdheid. Ook ‘nee’ verkoopt men liever niet. Do’s zijn de ander met respect behandelen en je houden aan regels. Dont’s zijn te direct zijn en te creatief in ideeën en oplossingen.”

De homepage van I Like Local

Recent ben je ‘I Like Local’ gestart. Kun je iets vertellen over het concept?

“I Like Local is een duurzaam social travel platform waar reizigers unieke, lokale activiteiten kunnen boeken met locals in opkomende landen. Veel reizigers zijn op zoek naar unieke reiservaringen. Ze willen het authentieke van een land zien. Dit is precies wat een ‘local’ kan bieden. En het biedt de lokale bevolking een simpele manier om extra geld te verdienen. Een win-win situatie voor beide partijen.”

Hoe kwam je op het idee om I Like Local op te richten?

“Het moment dat wij naar Brazilië vertrokken gaf mij de mogelijkheid om na te denken hoe ik mijn passie, het ontdekken van andere landen en culturen, kon combineren met ‘The Sharing Economy’, een principe waar ik heilig in geloof. I Like Local is het resultaat. Ik richt mij alleen op opkomende landen waar de lokale bevolking het nodig heeft. ‘The Sharing Economy’ is gebaseerd op het principe van krachten bundelen en competenties delen om meer waarde te creëren voor mensen wereldwijd. Als ik zelf reis, wil ik graag onderdeel zijn van het land en de cultuur. Vanuit deze gedachte ben ik gaan nadenken en heb ik verschillende mensen geïnterviewd. Dit gaf mij de bevestiging dat meer mensen op zoek zijn naar unieke plekken en ervaringen en niet gezien willen worden als stereotype toerist. Zo kwam ik tot de invulling van I Like Local, waarmee lokale mensen in ontwikkelingslanden een stukje van hun dagelijks leven als activiteit kunnen aanbieden.”

I Like Local heeft activiteiten in verschillende categorieën, zoals Farmstays en Volunteering

Wat betekent ‘The Sharing Economy’ voor jou?

“Ik geloof erin dat wij door samenwerking en het delen van kennis en ervaringen in staat zijn om slimmere en betere oplossingen te bedenken voor problemen wereldwijd. We hebben lange tijd vanuit angst gehandeld. Dit is nog steeds niet verdwenen, waardoor er oplossingen zijn bedacht die nu niet meer passen. Ik ben ervan overtuigd dat dit moet veranderen om te kunnen overleven – als mens, als organisatie, als land en als wereld. Gelukkig zie ik steeds meer initiatieven die handelen vanuit het nieuwe gedachtegoed en die hun angst hebben laten varen.”

I Like Local is gestart met 180 activiteiten in 8 Aziatische landen. Vanwaar de focus op Azië?

“Dat is eigenlijk simpel; omdat wij in Azië zijn gaan wonen. Toevallig kwam het goed uit dat Azië nog steeds een groeiende markt is op het gebied van toerisme.”

I Like Local geeft je de kans om je echt onderdeel van het dagelijks leven te voelen, en geen stereotype toerist

Wat maakt I Like Local bijzonder?

“Om een unieke evaring voor de reiziger te waarborgen, hanteert I Like Local een aantal selectiecriteria. Bijkomend voordeel is dat we hiermee eventueel misbruik vanuit de local minimaliseren. Dit in vergelijking met peer-to-peer platformen waar iedereen zich kan aanmelden. Onze drie principes zijn Connect, Engage en Empower. Onder Connect verstaan wij het waarborgen van de persoonlijke relatie tussen de reiziger en de local. Dus: kleine groepen (privé of tot maximaal vijf personen) en accommodaties met maximaal vier kamers. Engage betekent dat reizigers echt deel moeten kunnen nemen aan het dagelijks leven van de lokale bevolking. Commerciële toeristische organisaties kunnen niet participeren. Empower houdt in dat de activiteit directe voordelen moet opleveren voor de lokale bevolking en zowel duurzaam als community based moet zijn.”

“I Like Local heeft bewust gekozen voor een breder aanbod: van farmstays tot local tours en van food experience tot volunteering. Hierdoor is er een grote variatie in activiteiten, waar andere partijen zich veelal richten op 1-3 type activiteiten. Daarnaast heeft I Like Local persoonlijk contact met alle locals om kwaliteit van het aanbod te waarborgen (in tegenstelling tot peer-to-peer platformen).”

Ontmoetingen met locals zijn vaak een mooie aanvulling op je reis.

Hoe kom jij in contact met locals die deel willen nemen aan het platform?

“Ik vind al mijn contacten via-via, online. Als reiziger zelf heb ik een duidelijk beeld van wat ik denk dat een reiziger leuk vindt. Dat is mijn startpunt. Ik werk direct samen met locals of met lokale NGO’s die Community Based Tourism projecten begeleiden. Zo’n project traint de lokale bevolking om door middel van toerisme inkomsten te verkrijgen en hierbij de eigen cultuur te waarborgen. Soms werk ik samen met een kleine, lokale reisorganisatie. Die organisatie moet dan wel een heel duidelijk duurzaam en community based beleid hebben.”

Aan welke ‘lokale ervaring’ op reis heb jijzelf bijzondere herinneringen?

“Het moment dat ik met de bus langs de noordkust van Brazilië trok, staat me nog goed voor ogen. Het was al avond en ik zou rond 22 uur op de plaats van bestemming zijn, een klein dorpje. Volgens de Lonely Planet zaten er twee hostels. Bij aankomst was het pikdonker en was er bijna niemand op straat. Met mijn backpack ging ik op zoek naar het hostel. Daar aangekomen was er niemand, ook niet na veelvuldig kloppen en bellen. Bij het andere hostel hetzelfde verhaal. Er stond een groepje buren met elkaar te kletsen. Ik sprak hen met handen en voeten aan, want Portugees sprak ik toen nog niet. Ik werd van het ene huis naar het andere meegenomen. Uiteindelijk stonden we voor een poort. Daarachter werd een resort gebouwd. Het eerste huisje was net af en mocht ik gebruiken voor die nacht. Ze hoefden er niets voor terug. De volgende dag hebben ze mij achterop de motor, vijf kilometer over het strand, gebracht naar de plek waar ik mijn nieuwe bus kon pakken. Achteraf heeft menigeen opgemerkt wat mij wel niet had kunnen overkomen. Tja, Brazilië is zeker geen veilig land, maar ook daar zijn nog pure, eerlijke mensen.”

Sanne Meijboom met haar gezin op reis in Japan

Heb je nog tips voor een ‘local experience’ in Hong Kong?

“Ik vind Lantau een hele fijne plek. Het vissersdorp Tai-O is nog een authentiek dorpje. De huizen staan er op palen in het water en overal ruik je de geur van gedroogde vis. Ze drogen de vis omdat hij daardoor zout wordt. Dat is in Hong Kong een echte delicatesse. In Tai-O kun je goed zien hoe de mensen leven, koken, eten en genieten. Bij goed weer kun je voor twee euro een visserbootje huren. De schipper neemt je dan mee het water op, waar je soms roze dolfijnen ziet. Verder vind ik Tin Hau een erg leuk wijkje. Het is niet zo bekend, maar heeft een hele leuke, authentieke vibe.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Wij hopen wellicht in de toekomst naar Afrika te verhuizen. Dat is weer zo’n andere cultuur met nog zoveel ongerepte natuur. Het lijkt me geweldig en het zou perfect zijn om dan ook dit continent aan I Like Local te kunnen toevoegen.”

Meer weten over I Like Local?

Website: www.i-likelocal.com
Facebook: www.facebook.com/andilikelocal?
Filmpje: https://vimeo.com/97097541

Sascha
  1. Adriana zegt:

    Erg leuk blog om te lezen en wat een super idee!! Het is inderdaad zó leuk om met locals in contact te komen maar dit is niet altijd even makkelijk. Ik ga je concept zeker onthouden. In eerdere reizen heb ik wel ook gemerkt dat het al een stuk makkelijker verloopt als je de lokale taal beheerst. Men waardeert dat echt enorm! Voor mijn reizen volg ik dan ook vaak taalcursussen, heb hier al heel veel plezier van gehad.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>