Google World Wonders Project

Google gaat steeds verder met het in kaart brengen van onze planeet. Google introduceert het World Wonders Project, het digitaliseren van ons Cultureel werelderfgoed. In samenwerking met partners als UNESCO en the World Monuments Fund zijn locaties als Pompei, Stonehenge en Antarctica schitterend in beeld gebracht.

Google gaat steeds verder met het in kaart brengen van onze planeet. Google introduceert het World Wonders Project, het digitaliseren van ons Cultureel werelderfgoed.

Google gaat steeds verder met het in kaart brengen van onze planeet. Google introduceert het World Wonders Project, het digitaliseren van ons Cultureel werelderfgoed. In samenwerking met partners als UNESCO en the World Monuments Fund zijn locaties als Pompei, Stonehenge en Antarctica schitterend in beeld gebracht.

Waarom World Wonders Project?
Google wil met het World Wonders Project werelderfgoed in stand houden met behulp van verschillende nieuwe technologieën en informatiebronnen. Het Google World Wonders Project is in feite een nieuw cultureel digitaliseringsplatform, met als doel het behouden van cultuur uit de oude en moderne wereld. Google geeft met dit project blijk van het streven om cultureel werelderfgoed in stand te houden door het te digitaliseren en via het internet gratis toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Onder leiding van het Cultureel Instituut publiceert Google afbeeldingen in hoge resolutie van bijvoorbeeld de Dode Zeerollen, de persoonlijke archieven van beroemdheden als Nelson Mandela en biedt het toegang tot duizenden kunstwerken via het Art Project.

Google wil met het World Wonders Project werelderfgoed in stand houden met behulp van verschillende nieuwe technologieën en informatiebronnen.

Hoe werkt het Google World Wonders project?
Het Google World Wonders Project maakt gebruik van de bestaande Street View-technologie. Street View is een populaire functie binnen Google Maps en is inmiddels in 39 landen beschikbaar. Dankzij het gebruik van geavanceerde cameratechnologie heeft Google nu haar gebruikers de mogelijkheid gegeven een selectie erfgoedlocaties in achttien landen virtueel in 3D te verkennen. Naast Google 3D-modellen en een selectie van YouTube-video’s biedt de website van het project officiële informatie en foto’s die door de partners beschikbaar zijn gesteld.

Aangezien het bij een aantal locaties niet mogelijk was om met de Google Street View auto opnames te maken hebben de medewerkers van Google de fiets moeten gebruiken om deze locaties te kunnen vastleggen.

Ons Werelderfgoed
De Werelderfgoedlijst is een lijst met werelderfgoed die is samengesteld door UNESCO, de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Landen kunnen zelf werelderfgoed aandragen. Op deze lijst staan bijvoorbeeld de Egyptische piramides van Gizeh, de Galapagoseilanden, de Grand Canyon, de Chinese Muur, het Great Barrier Reef in Australië en Machu Picchu in Peru. Nederland komt ook voor op de lijst met de Beemster Polder en de molens van de Kinderdijk.

Zelf meedoen?
Het plan van Google is om het aantal locaties in samenwerking met UNESCO in de toekomst nog verder uit te breiden. En het leuke is: je kunt zelf ook een bijdrage leveren door het toevoegen van afbeeldingen aan Google’s Panoramio. Door deze afbeeldingen te voorzien van de juiste tags is het mogelijk dat ze in de toekomst ook terugkomen in het World Wonders Project.

Welke World Wonders zou je zelf graag willen aandragen voor 3D opnames? Laat het ons weten via onderstaand reactie formulier, of via onze twitter of facebook pagina!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>