Het natuurgebied Caño Negro

In het noorden van Costa Rica bevindt zich een stukje natuur dat absoluut niet mag ontbreken aan je reis door dit schitterende land: het natuurreservaat Caño Negro. In dit waterrijke gebied leven vele vogelsoorten, maar ook kaaimannen, leguanen en apen. Als je een liefhebber bent van natuur, dan zul je dit park fantastisch vinden.

Liefhebbers van natuur zullen het natuurreservaat Caño Negro in Costa Rica fantastisch vinden. Er leven vele vogelsoorten, maar ook kaaimannen, leguanen en apen

Liefhebbers van natuur zullen het natuurreservaat Caño Negro in Costa Rica fantastisch vinden. Er leven vele vogelsoorten, maar ook kaaimannen, leguanen en apen

Wetlands

Ben je op zoek naar echte ‘wetlands’ waar veel dieren leven, reis dan helemaal naar het noorden van Costa Rica en bezoek het natuurgebied Caño Negro. Dit park van bijna 10.000 hectare groot ligt bij de grens met buurland Nicaragua. In de regentijd komt Caño Negro onder water te staan door overstroming van de Río Frío (koude rivier), die door het park stroomt. Niet voor niets behoort dit gebied dan ook tot het meest vochtige deel van Costa Rica en wordt het vergeleken met het moerasgebied ‘The Everglades’ in Florida.

Het natuurgebied Caño Negro: mekka voor vogelliefhebbers

Mekka voor vogelliefhebbers

Gedurende het regenseizoen (mei tot oktober) stromen de oevers van de Río Frío over, waardoor een 800 hectare groot meer ontstaat. In de maanden daarna daalt het waterniveau weer en in de periode december tot april komen er honderden vogels op de drooggevallen rivieroevers af. Vogelliefhebbers kunnen dan ook met name in deze periode hun hart ophalen. Maar ook buiten deze periode is een bezoek aan Caño Negro zeer de moeite waard. In het park leven het hele jaar door namelijk maar liefst meer dan 350 vogelsoorten. Vooral kaalkopooievaars, witte ibissen, fluiteenden en rode lepelaars komen veel voor. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kun je in dit park de befaamde reuzenooievaar zien. Dit is de grootste, helaas zeer bedreigde, vogel van Centraal-Amerika. Hierdoor is het gebied gedurende het hele jaar een waar mekka voor vogelliefhebbers.

Een thuis voor vele dieren

Niet alleen vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit schitterende natuurreservaat. Naast vogels herbergt het gebied namelijk ook dieren als luiaards, kaaimannen, rivierschildpadden, slangen, leguanen en verschillende soorten apen. En als je geluk hebt, zie je grote zoogdieren als tapirs, jaguars en poema’s! Hoewel het natuurgebied ook wandel- en ruiterpaden heeft, heb je vanuit een bootje de grootste kans om het wildleven te spotten.

Niet alleen vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit schitterende natuurreservaat. Naast vogels herbergt het gebied namelijk ook dieren als luiaards, kaaimannen, rivierschildpadden, slangen, leguanen en verschillende soorten apen

Praktische informatie

  • Het dorp Caño Negro en de ingang van het park liggen op een hobbelige weg tussen de plaatsen Upala en Los Chiles. In het droge seizoen (december tot april) is deze weg voor alle auto’s begaanbaar, maar in het regenseizoen (mei tot oktober) is een 4WD meestal vereist. Naast de auto kun je met de bus vanuit Upala, Los Chiles of de hoofdstad San José naar het park rijden.
  • De meeste mensen bezoeken dit gebied tijdens een dagtrip vanuit de plaats La Fortuna. Maar wil je echt van de pure natuur genieten zonder de massa van de dagjesmensen, dan zul je verder het gebied in moeten gaan. Hiervoor kun je het beste een overnachting boeken. Naast een overnachting in het dorpje Caño Negro, kun je er ook voor kiezen om in Upala of Los Chiles te overnachten. Voor de echte avonturiers is het toegestaan om in het reservaat te kamperen, maar er zijn geen officiële kampeerplekken.
  • Alhoewel je in het droge seizoen de meeste vogels kunt observeren, kun je het hele jaar door van de mooie flora en fauna genieten.
  • Bootjes om over de Río Frío te varen zijn voor ongeveer vijftien euro per uur te huur (inclusief bootsman) in het dorpje Caño Negro.
  • Het Caño Negro natuurgebied is het hele jaar van 8:00 tot 16:00 geopend en de entree is zo’n tien tot vijftien euro per persoon.

Heb jij nationaal park Caño Negro of één van de andere natuurparken in Costa Rica weleens bezocht? En wat vond je ervan? Laat het ons weten!

Tekst en foto’s: Marije van Dongen

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Monique Nijs zegt:

    Costa Rica is het land waar alles klopt wanneer je van de natuur houdt.

    Met mijn zoon van toen 14 jaar een rondreis gemaakt en we hebben van iedere minuut genoten. De lava op de vulkaan El Arenal, het geluid van de brulapen wanneer je wakker wordt, de Quitzals in Monteverde, de vogelspinnen in de nachtelijke jungle, de canopytour in Sarapiqui, raften op de rivier en zo kan ik doorgaan.

    Ondanks dat we in Zuid-Afrika meer krokodillen hebben gezien dan in Costa Rica blijft dit het land van tropische jungle dromen. Inmiddels is mijn kind 20 en zijn we aan het sparen om weer te gaan!

  2. Bart Wursten zegt:

    Voor de eerste keer in dertig jaar ben ik buiten Afrika op reis geweest om Costa Rica te bezoeken. Dit geweldige land kan zich beroemen op een ongelofelijk rijke biodiversiteit in vrijwel ieder aspect van de natuur waardoor ik gepassioneerd raak en het is al heel lang nummer 1 op mijn “bucket list” geweest. Ondanks het onverwachte en onwelkome bezoek van orkaan Otto, een verzopen week van zware regens en een kleine aardbeving heeft deze trip zelfs mijn stoutste dromen overtroffen. Zoveel als ik heb gezien en gefotografeerd, ik heb het gevoel dat ik nog maar nauwelijks ben begonnen te ervaren wat dit land allemaal heeft te bieden. De reis voelt aan als slechts een korte trailer van een veel langere film die nog gezien moet worden. In plaats van het weg te strepen van mijn bucket list heb ik nu het gevoel dat de gehele top 10 van mijn lijst nu bestaat uit Costa Rica, meer Costa Rica en nog meer Costa Rica.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>