Na een droomvakantie in Kenia was het voor Jan en Ditty duidelijk: híer wilden zij iets opbouwen! Met een duidelijke visie en missie gingen zij aan de slag. Het resultaat is een luxe resort middenin de Keniaanse savanne, waar duurzaam toerisme en de lokale community centraal staan. Reishonger vroeg de twee Nederlanders alles over hun buitenlandse onderneming.

De Nederlandse Jan en Ditty bouwden een resort in de Afrikaanse savanne: Amazing Kenya Retreat

Wat was jullie eerste ervaring met Kenia?

“In het jaar 2007 vierden wij ons 25-jarig huwelijk door samen met onze kinderen een bijzondere reis te maken. Wij waren nog nooit in Afrika geweest en kozen voor Kenia. Wij wilden onder de mensen zijn, de cultuur ervaren, de flora en fauna beleven maar ook de armoede proeven. Weinig standaardreizen naar Kenia bieden dit allemaal, dus regelden we alles zelf. En, zoals zo velen, werden ook wij tijdens onze eerste kennismaking verliefd op het land.”

Contact met kinderen in Kenia

Een bezoek aan een markt in Kenia is een echte aanrader, én een explosie van geluiden, kleuren en geuren!

Hoe is Amazing Kenya Retreat ontstaan?

“Wij liepen al langer rond met de gedachte om iets anders te gaan doen. Maar wat is ‘iets anders’ en hoe vul je dat in? Onze vakantie in Kenia bracht ons op het idee om daar iets op te bouwen. Voorafgaand zetten wij een duidelijke missie en doelen op een rij. Dit heeft ons veel gebracht, want tijdens het traject van de bouw van Amazing Kenya hebben wij ons regelmatig afgevraagd waarom we er in vredesnaam aan begonnen waren!”

Kun je die missie omschrijven?

“Onze visie is een betere verdeling van de welvaart in de wereld. Dit komt mede voort uit ons christelijke geloof. Onze missie is het creëren van langdurige werkgelegenheid voor 10 tot 15 Kenianen, zodat zij voor hun families kunnen zorgen. Kleinschalig, maar wel met effect voor 100 tot 150 mensen. Dit willen wij bereiken door bezoekers kennis te laten maken met de adembenemende natuur en cultuur van Kenia. Wij blijven dicht bij de ‘real Kenyan way of life’ en hopen dat onze bezoekers op die manier iets meekrijgen van onze missie.”

Amazing Kenya Retreat heeft rondavels in Afrikaanse stijl

“Waar mogelijk passen wij duurzaam toerisme toe. Water is bijvoorbeeld erg kostbaar. Daarom wordt zoveel mogelijk regenwater opgevangen in een watertank onder de veranda van het hoofdgebouw. Dit water wordt gezuiverd en na huishoudelijk gebruik weer hergebruikt voor bomen en planten. Daarnaast werken wij zoveel mogelijk samen met de lokale bevolking. Al onze personeelsleden zijn locals. Tijdens de selectie hielden we zoveel mogelijk rekening met onze missie. Zo namen we twee dove vrouwen in dienst voor de housekeeping, die vanwege hun beperking lastig aan werk konden komen. Verder hebben wij 2 tuinmannen, 3 bewakers, 2 koks en 1 ober in dienst. We stimuleren ons personeel en geven ze de ruimte zichzelf verder te ontwikkelen. Zo helpt de tuinman op zondag de ober omdat hij in de toekomst in een restaurant wil werken.”

Amazing Kenya Retreat - vanaf de veranda kijk je zó de savanne in

Wat bieden jullie met Amazing Kenya Retreat zoal aan?

“Amazing Kenya Retreat is een kleinschalig, luxe en ecovriendelijk resort met 5 privé rondavels. De rondavels zijn volledig in Afrikaanse stijl en bieden mooie vergezichten over de savanne in combinatie met volledige privacy. Je kunt heerlijk relaxen op je veranda met een drankje terwijl je uitkijkt over de natuur van Maanzoni. Ook is er een restaurant. Daarnaast bieden wij diverse activiteiten aan, zoals safari’s, natuurwandelingen, ontbijten in de natuur en het bezoeken van een markt. Tot slot kunnen wij een volledig verzorgde reis door Kenia organiseren.”

Amazing Kenya Retreat biedt ook excursies, zoals een safari

Hoe verliep de opbouw van het resort?

“Een deel van de voorbereidingen, zoals de website en het ontwerp voor het resort, konden wij vanuit Nederland treffen. De eerste en misschien wel grootste uitdaging in Kenia was het vinden van een mooie plek en vervolgens op een officiële manier de grond kopen. Het was niet gemakkelijk om bij ‘the land office’ (vergelijkbaar met het Nederlandse kadaster) de juiste originele eigendomspapieren te vinden, want geen enkel document is digitaal beschikbaar. Ook was het spannend, want zonder die documenten konden we niet verder. Met behulp van een goede advocaat is dit gelukt.”

“Ook de aanvraag van de bouwvergunning was spannend. Maanzoni, waar we gingen bouwen, valt onder het district Mavoko. De overheid van Mavoko was erg verbaasd toen wij een verzoek om een bouwvergunning indienden. Het bleek dat wij de eerste waren die in deze regio om zo’n vergunning vroegen, terwijl wij zeker niet de eerste waren die er iets gingen bouwen! Wij wilden echter vanaf het begin de juiste procedures volgen, om niemand op het idee te brengen dat ze ons later zouden kunnen omkopen.”

De Sundowner, oftewel de zonsondergang in Kenia - Amazing Kenya Retreat

“Los van een aantal schoonheidsfoutjes is de bouw goed verlopen. Wel was het voor ons moeilijk te accepteren dat het niveau van afwerking in Kenia niet te vergelijken is met dat in Nederland. Ten eerste omdat men in de bush geen gereedschap heeft. Het is onbegrijpelijk hoe ze het voor elkaar krijgen, maar alles is gebouwd met een oude hamer, een panga en een waterslang die als waterpas werd gebruikt. Ook heeft men geen beeld van onze verwachtingen, omdat er in Kenia weinig gebouwen zijn die qua afwerkingniveau benaderen wat wij in Europa gewend zijn. Toen we bij oplevering klaagden over het feit dat het dak van ons huis op één plek lekte, werden we met een blik vol onbegrip aangekeken. Later realiseerden wij ons dat de man die daar verantwoordelijk voor was zelf in een golfplaten huisje woont dat tijdens een flinke bui volledig blank staat..”

Een waardevolle toevoeging aan je reis: contact met de lokale bevolking

Hoe is het om te wonen en werken in Kenia? Wat zijn de grootste (cultuur-)verschillen met Nederland?

“Hoewel we nu 7 jaar actief zijn in Kenia, hebben we er nooit echt gewoond. We zijn er bepaalde perioden weliswaar fulltime geweest, maar de focus van ons sociale leven is altijd in Nederland gebleven. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat wij niet met cultuurverschillen zijn geconfronteerd. Helaas is de corruptie, iets waar je bijna dagelijks tegenaan loopt, het grootste verschil met Nederland. Elke ambtenaar, politieagent of belastinginspecteur die je als burger nodig hebt om dingen geregeld te krijgen, is er in meer of mindere mate op uit om geld aan je te verdienen. Ons advies: zorg dat iedereen weet dat je onder geen enkele omstandigheid omkoopbaar bent. Dan zal men je uiteindelijk met rust laten.”

“Verder is betrouwbaarheid een moeilijk onderwerp in Kenia. Collega’s vertrouwen elkaar niet en verwachten van ons ook dat wij hen niet vertrouwen. Ze verwachten geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen en enkel een draaiboek te hoeven volgen. Je kunt je de verbazing van onze chefkok voorstellen toen wij hem vroegen welke ingrediënten hij wilde kopen en waar en toen we onze tuinman om advies voor de inrichting van het landschap vroegen. Vanaf dag één hebben wij bewust veel verantwoordelijkheid bij ons personeel gelegd en die aanpak werkt tot nu toe zeer goed.”

De rondavels zijn in moderne Afrikaanse stijl ingericht

“Wel is het lastig communiceren. De taal vormt geen probleem, want de meeste Kenianen spreken Engels. Dezelfde woorden kunnen voor een Keniaan echter een andere betekenis hebben dan voor ons. Wij zeggen bijvoorbeeld ‘I know for sure’ als wij iets zeker weten, terwijl een Keniaan ‘I hope so’ zal zeggen. ‘Yes’ en ‘no’ kunnen beiden zowel ja als nee betekenen. Je moet dus altijd doorvragen om zeker te zijn wat men bedoelt. Kenianen willen vooral goed nieuws brengen. Als je dus vraagt wanneer iets klaar is en diegene denkt dat jij het snel wilt hebben, krijg je als antwoord ‘morgen’ terwijl het nog best een week kan duren. Toch willen wij voorop stellen dat het geweldig is om in Kenia te zijn! Kenianen zijn geweldig mooie mensen, waar wij veel van kunnen leren.”

De tuin van het resort

Waar is het resort te vinden?

“Het resort ligt op 50 minuten van Nairobi en 35 minuten van Jomo Kenyatta International Airport. Maanzoni, waar het resort ligt, is een gebied in de provincie Machakos en omvat ruim 3000 hectare voormalig boerenland. Vanaf je privéveranda zie je Afrikaanse natuur zover als je maar kijken kunt. Bij helder weer kun je zelfs Mount Kenia zien!”

Amazing Kenya Retreat krijgt zeer positieve reviews op Tripadvisor! Wat maakt jullie aanbod bijzonder?

“Ik denk dat onze gasten vinden wat ze verwachten. Onze website geeft heel eerlijk weer hoe het bij ons is; er worden geen valse verwachtingen gewekt. Onze medewerkers zijn geweldig klantvriendelijk, het eten is perfect en de omgeving straalt rust en een huiselijke sfeer uit.”

De tuin van Amazing Kenya Retreat heeft volop plekjes om te relaxen

Hoe combineren jullie het leven in Nederland met dat in Kenia? En waarom hebben jullie voor deze combinatie gekozen?

“Sinds 2007 hebben we al zeker 50 retourtickets gebruikt. Dit was onderdeel van onze begroting. Het is vermoeiend om iedere keer weer om te schakelen, maar toch zijn we blij dat we het zo hebben gedaan. Onze kinderen, familie en vrienden wonen allemaal in Nederland en hen hebben we nooit willen missen. Sinds 2014 zijn we zover dat we een management echtpaar hebben aangenomen. Nu is het plan om nog maar twee keer per jaar een periode van één maand in Kenia te zijn.”

Wat is volgens jullie typisch Keniaans? En is hier ook iets van terug te zien in het resort?

“Naast de mensen, het eten, de architectuur en de inrichting is de natuur het meest typische. Het resort ligt in een echt savannelandschap met veel vogels (maar liefst 120 soorten in onze eigen tuin), wilde dieren en inheemse bomen en planten. Dat is wat onszelf altijd het meeste treft.”

De natuur van Kenia is echt prachtig, met ontzettend veel flora en fauna

Wat is iets dat maar weinig mensen weten over Kenia?

“Dat is een lastige vraag, want wij komen inmiddels al zo lang in Kenia dat alles normaal lijkt. Misschien is het wel het feit dat Kenia heel snel aan het moderniseren is. Infrastructuur, gebouwen en woongebieden breiden zich enorm snel uit. De verschillen tussen nu en 2007 zijn enorm. Toen wij in 2007 naar een shopping mall in Nairobi gingen, waren slechts enkele bezoekers Kenianen terwijl dat nu de overgrote meerderheid is. De middenklasse groeit heel snel en het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter. Er is nog ontzettend veel armoede, honger en dorst. De contrasten zijn groot!”

Welke dieren zijn er in de omgeving van het resort te spotten?

“Meer dan 120 soorten vogels, zebra’s, giraffes, gnoes, elanden, struisvogels, jackhalzen, impala’s, gazelles en hyena’s. Eigenlijk zo ongeveer alles behalve de Big Five.”

Op jullie website staat een lijstje van activiteiten die jullie kunnen organiseren. Hebben jullie zelf een favoriet?

“Naast het bekijken van de zonsondergang met een hapje en drankje en het ‘Bush ontbijt’ vinden wij de meest unieke mogelijkheid om tussen de Afrikaanse dieren te wandelen of fietsen.”

Qua dieren biedt Kenia veel meer dan alleen de Big Five!

Een markt in Kenia

Jan en Ditty’s top 3 voor Kenia
1. Machakos Town, op 25 km van ons resort, heeft alles wat je verwacht van een echt Afrikaans stadje. Duizenden mensen op straat, veel koopwaar en een prachtige open groente- en fruitmarkt. Een cultureel hoogtepunt!

2. Amboselli, volgens ons het mooiste nationaal park van Kenia. Hier zie je met honderd procent zekerheid olifanten, buffels en nijlpaarden. Ook maak je goede kans om katachtigen te spotten. Het prachtige zicht op de Kilimanjaro en de diversiteit aan flora en fauna maken het compleet.

3. Dit alles in combinatie met een verblijf bij Amazing Kenya Retreat is onze top 3!

Meer weten over Amazing Kenya Retreat?

Facebook: https://www.facebook.com/AmazingKenyaRetreat

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>