Israël en het Palestijns Gebied

Weinig landen zijn zo omstreden als Israël. Al eeuwen wordt er in deze streek gevochten om de heilige grond, en nog steeds zijn de meningen verdeeld over wie het hier nu voor het zeggen heeft. Hierdoor zijn Israël en het Palestijns Gebied geen voor de hand liggende oorden om naar af te reizen. En dat terwijl je hier prachtige rondreizen kunt maken!

Geografie en landschap

Israël ligt in het Midden Oosten aan de Middellandse Zee, tussen Egypte, de Palestijnse Gebieden en Jordanië, Syrië en Libanon. Het Palestijnse Gebied bestaat uit de Gaza strook dat tussen Egypte en Israël ligt. De Westelijke Jordaanoever ligt in het oosten tussen Israël en Jordanië in. Ook het oosten van Jeruzalem is een onderdeel van de Westelijke Jordaanoever.

Het landschap van Israël bestaat uit kustvlakte, bergland en woestijn. In het noorden zijn vooral bossen te vinden, terwijl het zuiden vooral uit woestijn bestaat. De meeste vruchtbare grond is in de buurt van de kust te vinden, waardoor hier veel landbouw is.

De strandboulevard van Tel Aviv

De strandboulevard van Tel Aviv

Hoogtepunten van Israël (en het Palestijns Gebied)

Israël heeft veel bezienswaardigheden en het ligt er aan wat jou vooral interesseert als je wil bepalen wat je hier niet wil missen. Over het algemeen zijn dit de populairste plaatsen:

 • Tel Aviv is een moderne stad aan de kust. Overdag kun je aan het strand liggen en ’s avonds kun je feesten in hippe discotheken. Uiteraard zijn er ook veel winkels en restaurants.
 • De oude stad van Jeruzalem mag je niet overslaan als je in Israël bent. Legendarische bezienswaardigheden als de Klaagmuur, de Tempelberg, de Rotskoepel, de Heilige Grafkerk, en de Al Aqsamoskee zijn hier allemaal te vinden.
 • Akko is een oude kruisvaardersstad aan de kust van de Middellandse Zee. Hier kwamen in de Middeleeuwen de kruisvaarders aan wal om het heilige land te veroveren. In de citadel zijn hier nog sporen van terug te vinden.
 • In Nazareth staat een moderne kerk, de Basiliek van de Aankondiging. Volgens de rooms-katholieke traditie verscheen hier de aartsengel Gabriël aan de maagd Maria. Het bijzondere is dat deze kerk om een eeuwenoude grot is gebouwd, in deze grot zou Maria hebben geleefd. De grot is binnen in de kerk te zien.
 • Het stadje Tiberias ligt aan het meer van Galilea. Om dit meer zijn talloze bijbelse plaatsen te bezichtigen, maar je kunt ook aan de strandjes om het meer liggen en in het meer zwemmen.
 • Het fort van Massada was vanaf 40 v. Chr. een veilige vluchtplaats waar Israëlieten konden schuilen tegen de Romeinse bezetters.
 • Bethlehem ligt in het Palestijns Gebied, maar is goed bereikbaar vanuit Jeruzalem. De Geboortekerk en de bijbehorende grot zijn interessant, maar het is minstens net zo interessant om voet op Palestijnse bodem te zetten.
 • Ein Bokek is een van de makkelijk bereikbare plaatsen waar je de Dode Zee in kunt duiken, om vervolgens gewoon te blijven drijven.
De Ahmed Al-Jazzar Moskee in Akko

De Ahmed Al-Jazzar Moskee in Akko

Goed om te weten

De staat Israël bestaat officieel pas sinds 1948. Deze staat Israël is in Arabische landen erg omstreden, landen als Libanon en Iran erkennen Israël nog altijd niet.

Heb je een stempel van Israël in je paspoort en wil je naar bijvoorbeeld Iran doorreizen, dan word je daar niet toegelaten. Dit is op te lossen door aan de Israëlische grens te melden dat je wil doorreizen naar een of meerdere landen die Israël niet erkennen, dan krijg je je stempel op een los papiertje in je paspoort. Voor meer vragen hierover kun je contact opnemen met de Israëlische ambassade in Nederland.

De landen die Israël niet erkennen zijn:

 • Algerije
 • Bangladesh
 • Brunei
 • Irak
 • Iran
 • Jemen
 • Koeweit
 • Libanon
 • Libië
 • Maleisië
 • Oman
 • Pakistan
 • Saoedi-Arabië
 • Soedan
 • Syrië
 • Verenigde Arabische Emiraten
Het Meer van Galilea bij Tabga

Het Meer van Galilea bij Tabga

Verder is het goed om te weten dat het weekend in Israël op vrijdag en zaterdag valt. De sabbat begint op vrijdagavond met zonsondergang en duurt 24 uur. Tijdens de sabbat is veel gesloten, ook winkels en restaurants.

Een reis door Israël is wel zonder problemen te combineren met buurlanden Egypte en Jordanië.

Klimaat en reistijd

De zomers kunnen bloedheet zijn en de winters zijn vooral in het noorden erg koud. De beste reistijd is daarom in de lente en in de herfst. Er is dan wel kans op regen, maar die kans is niet ontzettend groot. Deze koelere periodes zijn ideaal om rond te trekken zonder levend te verbranden.

Een binnenplaats in de oude stad van Jeruzalem

Een binnenplaats in de oude stad van Jeruzalem

Veiligheid

Israël is tot in de puntjes beveiligd, dat merk je al als je op het Ben Gurion vliegveld van Tel Aviv aankomt. Alles en iedereen wordt gecontroleerd. Datzelfde geldt als je een busstation op wil lopen, een stadsbus instapt, een winkelcentrum in wil of over land de grens over wil steken. Overal zijn soldaten en ze zijn tot op de tanden bewapend.

Als je een backpack bij je hebt, houd er dan rekening mee dat die iedere keer helemaal wordt gecontroleerd. Alles moet eruit en wordt bekeken. Neem dus ruim de tijd als je een bus wil halen.

Zelf heb ik me zowel in Israël als in het Palestijnse Gebied geen seconde onveilig gevoeld. Heb respect voor de lokale gebruiken en cultuur en er kan niets mis gaan. De mensen zijn allemaal ontzettend vriendelijk, zeker als je gaat backpacken kun je er vanuit gaan dat je meerdere uitnodigingen krijgt om thuis bij mensen te komen eten.

Het gevaarlijkste wat je kunt doen is tijdens de sabbat een taxi naar of door de Joods orthodoxe wijk nemen. Je hebt kans dat je dan met stenen wordt bekogeld omdat je de rustdag niet respecteert.

De Geboortekerk in Bethlehem

De Geboortekerk in Bethlehem

Deel je reishonger:
Liselore

Liselore

Tekstschrijver at Liselore Verschuren
Liselore kan niet genoeg van reizen krijgen. Ieder hoekje van de wereld vindt ze bijzonder en ze rust dan ook niet voordat ze alle hoekjes heeft gezien. De teller staat inmiddels op 30 verschillende landen, maar daar is ze nog lang niet tevreden mee. Favoriete landen zijn China, Peru en Cambodja. Bovenaan haar verlanglijstje staan Marokko en Zuid Afrika.
Liselore

Latest posts by Liselore (see all)

Information

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Waarom Iraans Azerbaijan op je bucketlist moet staan

Over Azerbaijan, Azeri’s en Iraans Azerbaijan gesproken Bij het horen van de term Azerbaijan (of Azerbaijan) denk je zeer waarschijnlijk aan dat kleine landje dicht bij de Kaukasus, waar verder maar weinig over bekend is bij het grote publiek. Niet zo vreemd en dat is er ook nauw mee verbonden. Iraans Azerbaijan is het Noordwestelijke puntje van Iran dat grenst …

Lees verder  

Highlights van Oman

In mei maken wij voor het eerst kennis met Oman tijdens een rondreis met een gehuurde ‘saloon’ auto. Er zijn veel highlights gedurende onze reis, maar dit zijn wel de vijf meest onverwachte. Sultan Qaboos Grand Mosque Net gearriveerd in Muscat, besluiten we eerst de nationale moskee te bezoeken. En wat een start is dat van onze vakantie! Het hele …

Lees verder  

De zes verborgen wadi’s van Oman

‘Wadi’ betekent in het Arabisch, vallei en gezien de grote hoogteverschillen in Oman vind je vele wadi’s in het hele land. Wadi Bani Khalid klinkt je vast bekend in de oren maar in het sultanaat vind je nog vele verborgen wadi’s die je zeker niet mag missen. Tijdens de zomermaanden bieden de wadi’s een mooie plek om te picknicken, even af te koelen of is de wadi de uitgelezen plek voor een off-road avontuur.

Lees verder  

Rondreis Oman voor avonturiers

Reis met ons mee naar het gastvrije en veilige Oman. Ontdek de oude geschiedenis en culturele schatten die het Arabisch schiereiland rijk is. Het landschap van het Sultanaat zal je elke keer verbazen: van bergen met grillige pieken tot vruchtbare oases met palmbomen en meertjes. Dit is de perfecte reis naar Oman voor avonturiers!

Lees verder  

Oman: een fata morgana

Tropische oases, wadi’s, witte moskeeën, groene bergen en heerlijke zandstranden. Magische middeleeuwse steden, wuivende dadelpalmen, goud zand en groene zeeschildpadden. Oman is een sprookjeswereld waar je veel van de bekende Arabische bezienswaardigheden kan vinden máár zeker ook veel verrassende paradijselijke plekjes!

Lees verder