Kirgizië

Wandelend door de groene vallei worden we met luid geroep uitgenodigd voor een picknick. Een familie bestaande uit drie generaties die even de drukte van de hoofdstad Bisjkek ontvlucht, de geur van vers gebakken brood, Shaslik op de barbeque, verhalen die worden uitgewisseld, ontelbare uitgebreide toosts op het leven, de liefde, onze ontmoeting en nieuwe vriendschappen. Naast de overweldigend mooie natuur van besneeuwde bergtoppen, groene valleien, walnootbossen en een van de grootste bergmeren ter wereld, zijn deze ontmoetingen en de ongekende gastvrijheid voor mij typerend voor een bezoek aan Kirgizië.

Kirgizië, met zijn bergtoppen tot 7.000 meter, door velen ook wel het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd. Wie verder kijkt ziet al snel dat Kirgizië zoveel meer te bieden heeft. Karakol als vertrekpunt voor meerdaagse wandeltochten of trektochten te paard, eindeloze mogelijkheden voor extreme sporten, een zon- en strandvakantie aan Lake Issyk-Kol of verdwalen in de groene valleien … Kirgizië is veelzijdig en nog niet ontdekt door de massa!

kirgizie paarden melken

De zomer is de ideale periode om Kirgizië te bezoeken en de valleien in te trekken

Geografische ligging en landschap

Kirgizië, grenzend aan Tadzjikistan, Oezbekistan, China en Kazachstan, maakt deel uit van de Centraal-Aziatische regio. Het huidige Centraal-Azië bestaat uit Kazachstan, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië (Kirgizstan), ook wel bekend als de vijf Stans. Er zijn verschillende definities van de term Centraal-Azië en door sommigen wordt Afghanistan als de zesde Stan aangeduid.

Kirgizië heeft een divers landschap. Ten oosten van de hoofdstad Bisjkek vind je Lake Issyk-Kol omringd door bergen en groene valleien en de bergketen Central Tian Shan met hoogten tot 7000 meter grenst aan China. Osj, de grootste stad van Kirgizië ligt in het zuiden aan de grens met Oezbekistan en biedt doorgang naar de Fergana Vallei. In het zuiden rondom Arslanbob vind je walnoot bossen.

kirgizie ruige natuur

Ontdek de ruige natuur van Kirgizië

Klimaat

Het klimaat in Kirgizië wordt gekenmerkt door strenge winters en warme zomers. Tenzij je voor de sneeuw gaat, is de beste periode om Kirgizië te bezoeken van juli tot september, met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Van oudsher een nomadenvolk, trekken veel Kirgiezen er in de zomermaanden op uit om een aantal maanden in een yurt te verblijven en het vee te laten aansterken. Dit is de ideale periode om Kirgizië te bezoeken en de valleien in te trekken. Een glas gefermenteerde paardenmelk (Kumis) en vers gebakken brood, kamperen of overnachten in een traditionele yurt, een meerdaagse tocht te paard of te voet.

kirgizie ruige natuur

De Kirgiezen, van oudsher een nomadenvolk

Kamperen en hiken kan al vanaf midden mei tot half oktober, hoewel het in de bergen frisser is in de maanden mei, juni en september.

Geschiedenis, tradities, cultuur en religie

De geschiedenis van het huidige Kirgizië is nauw verbonden met de hedendaagse cultuur, tradities en religie. Tot de 16e eeuw oefenden de nomadische ruitervolken hun macht uit in de regio. Grootmachten zoals het Russische rijk en de Qing-dynastie waren vervolgens van invloed op de regio. Tegen het einde van de 19e eeuw was het grootste deel van de regio ten noorden van Afghanistan in handen van de Russen. Van 1918 tot 1991 maakte de Centraal-Aziatische regio onderdeel uit van de Sovjet-Unie.

Tot de overheersing van de Sovjets was Centraal-Azië een maatschappij met een diepgeworteld systeem van patronagenetwerken en een nomadische manier van leven. Een maatschappij waarin etnische of nationale identiteiten simpelweg niet bestonden. In het begin van de Sovjettijd werden lokale tradities en gewoonten in stand gehouden.

kirgizie landschap

Tussen 1918 en 1936 trokken de Bolsjewieken landsgrenzen. Deze grenzen waren niet gebaseerd op de etnische samenstelling van de bevolking, integendeel, uit vrees voor samenspanningen paste Moskou de verdeel-en-heerstactiek toe. Een groot deel van de Oezbeekse bevolking kwam terecht over de grens in Zuid-Kirgizië en andersom. De huidige samenstelling van de bevolking bestaat voor 73 procent uit etnische Kirgiezen en 15 procent is etnisch Oezbeek. In de grensstreek tussen Oezbekistan en Kirgizië zorgt dit tot op de dag van vandaag voor spanningen.

Onder Stalin golden beperkingen voor het publiekelijk praktiseren van de islam en andere religies. Moskeeën werden gesloten en geestelijken werden vervolgd. Het praktiseren van religie vond veelal plaats in huiselijke kring en werd onderdeel van de lokale tradities en gewoontes. In het hedendaagse Kirgizië is religie nog steeds nauw verweven met lokale tradities en gewoonten.

Bridekidnapping, een traditie die tot op de dag van vandaag voortbestaat. Een vrouw ontvoeren en haar tot een huwelijk dwingen is nog altijd gebruikelijker dan een aanzoek doen.

In 1991 verklaarden de vijf voormalige Sovjetrepublieken zich onafhankelijk en zo ontstonden de nieuwe landen Kazachstan, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië. De voormalige lokale bestuurders uit de Communistische Partij behielden na het uitroepen van de onafhankelijkheid grotendeels de macht. Kirgizië heeft de afgelopen jaren een aantal wisselingen van de macht mee gemaakt. In de overige vier Stans zijn nog steeds dezelfde leiders aan de macht sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991.

kirgizie room with a view

Overnachten in een traditionele yurt

 

Deel je reishonger:
Iris

Iris

Reizen is ervaren. Voor mij geen checklist met de toeristische highlights van een land, maar écht beleven!
Gefascineerd door de voormalige Sovjet-Unie en met name Centraal Azië, blijft Kirgizië nog altijd mijn absolute favoriet!
Iris

Latest posts by Iris (see all)

Information

Lees Meer  

Artikelen

Lees Meer  

Visum aanvragen voor Vietnam

Visum Vietnam Vietnam is een van de makkelijkste landen om te bereizen, al zul je om het land in te komen, wel wat voorbereidingen moeten treffen. Want een visum krijgen voor Vietnam is net even wat anders dan voor veel andere Aziatische landen. Gelukkig is dit vandaag de dag steeds makkelijker te regelen zoals met het Visum on Arrival (VOA) …

Lees verder  

Het rotsklooster van Gar

Na een bezoek aan het in een rivierbocht gelegen van de rivier gelegen Gaden klooster wil ik ook een nog wat afgelegener plek bezoeken. Gar, een klooster dicht bij de grens met de Tibetaanse autonome regio, een grens die je als buitenlander helaas niet over mag.

Lees verder  

Gaden, een klooster met een unieke ligging

Shorda Shorda is na Quapugtang (Zahutengzen op zijn Chinees en ook wel Zadoi genoemd) de tweede wat grotere plaats aan de Mekong. De stad wordt ook wel Nangchen genoemd, naar het district waar het de hoofdstad van is. In tegenstelling tot Zadoi heeft Nangchen wel een vermelding in mijn reisgids, al is de info erg spaarzaam. Ook hier vind je …

Lees verder  

De Viagra van de Himalaya

Het straatbeeld is me echter bekend: rijen rommelige winkels met open gevels waar alles van zonnebrillen tot reusachtige teddyberen wordt verkocht, dozen met bier en frisdrank in ongeordende stapels een groot deel van het vloeroppervlak innemen, zakken rijst naast de wasmiddelen liggen en een grote collectie voor mij ondefinieerbare snacks de weg naar de kassa markeert. Op de achtergrond de …

Lees verder  

Naar Zadoi

Ik typte de coördinaten van de bron van de Mekong in op Google Maps, tekende de rivier, schoof Google Earth eronder en zocht het eerste bouwsel. Zadoi! Dáár wilde ik heen!

Lees verder