Ethiopië

Ethiopië is een land dat anders is dan de meeste andere Afrikaanse landen. Ethiopiërs zullen ook altijd zeggen dat ze geen Afrikanen zijn. Het land heeft een rijke geschiedenis, teruggaand tot Bijbelse tijden, een unieke cultuur, uniek eten en een unieke kalender. Voeg dit bij een divers landschap en exotische volken en je hebt de meest interessante mix die je je kunt indenken.

Het noorden en zuiden van Ethiopië

Er zijn twee heel verschillende kanten van Ethiopië, het noorden en het zuiden. Het noordelijke deel is een hoogland. Het is in een zeer vroeg stadium christelijk geworden en is dat gebleven, toen de islam zich door de regio verspreidde. Het Ethiopische hoogland werd een christelijk eiland in een islamitische zee, of beter, in de islamitische woestijngebieden eromheen. Als het dorp van Asterix in het Romeinse rijk. De feesten Leddeth (Kerst) en Timkat (openbaring/Driekoningen) zijn een kleurrijk gebeuren en maken alleen al een bezoek de moeite waard.

Landschap Ethiopië, tussen Maychew en Mekele

Tussen Maychew en Mekele

Het is een land van verhalen en mythes. Zo is er de legende dat koning Lalibela -die regeerde van 1181 tot 1221- slechts met behulp van Engelen elf kerken uit de rotsen hakte. En dat de ark des verbonds door de zoon van de koningin van Seba (die gezien wordt als de heerseres over Ethiopië) en Koning Salomon uit Israël naar Ethiopië is gebracht.

In het land is nog steeds de Juliaanse kalender geldig en ook de tijd wordt anders gehanteerd. De dag is verdeeld in twee keer twaalf uur beginnend bij zonsopkomst. Om zeven uur ‘s ochtends is het dan één uur. En om zes uur ‘s avonds begint het tweede deel van de dag.

Doordat het land eeuwenlang was afgesneden van de rest van het christendom zijn de riten middeleeuws gebleven. Ze worden gehouden in het Ge’ez, een oude Afro-Aziatische taal, verwant met het Amhaar dat tegenwoordig in Ethiopië gesproken wordt.

Het zuiden van het land is een tribaal gebied met in afgelegen gebieden wonende stammen die nauwelijks zijn geraakt door de moderne ‘beschaving’. Als je naar het zuiden gaat, hebt je privévervoer nodig, voor sommige onderdelen is een 4WD noodzakelijk. En je zult moeten betalen om mensenfoto’s te maken.

Hamer huts in Turmi

Hamer huts in Turmi

Zowel het noorden als het zuiden bieden mooie landschappen met goede faciliteiten voor trekkings. En het is waar, het landschap, de authenticiteit en de gastvrijheid maken van een trekking een unieke ervaring.

ethiopië markt

Theo

Artikelen

Lees Meer  

Herinneringen aan Ethiopië

Op 21 november maakte premier Abiy Ahmed van Ethiopië bekend dat hij persoonlijk gemobiliseerd zou worden om ‘in de frontlinie de strijdkrachten te leiden’. En enkele bekende atleten waaronder Haile Gebresalssi volgden hem. De reden was dat de oorlog met het TPLF, het Tigrese Volksbevrijdingsfront als een boemerang terug leek te komen nadat het regeringsleger ‘orde op zaken ging stellen’ …

Lees verder  

Stammen in het zuiden van Ethiopië

Het zuiden van Ethiopië is een land van stammen waarvan sommige in afgelegen gebieden wonen, nauwelijks geraakt door de moderne beschaving. Als je naar het zuiden gaat, heb je privé-vervoer nodig, voor sommige onderdelen is een 4WD noodzakelijk. Wat in praktijk vaak een met 400.000 kilometer op de teller goed ingereden exemplaar is. En je zult moeten betalen om mensenfoto’s te maken.

Lees verder  

Avonturen in Ethiopië

Ronald en Rini reizen met hun zelf gebouwde camper van Sudan door Ethiopië naar Kenia. Na hun vorige avonturen in Iran, vertellen ze ons nu wat ze in een week of vier meemaakten in Ethiopië: een fantastisch mooi land, maar wat een bedelcultuur.

Lees verder  

Bedelcultuur in Ethiopië

Veel mensen denken bij Ethiopië aan honger en oorlog en niet aan een mooie reisbestemming. Op je netvlies zie je kinderen met hongerbuikjes, droog en dor land en wandelende skeletten… Het is echter een waanzinnig mooi land, één van de mooiste landen, die deze globetrotters ooit gezien hebben!

Lees verder